bdf.brcko@gmail.com

Amerikanci pripremaju nove kaznene mjera čiji je cilj spriječiti da Dodik, Izetbegović i Čović ostanu na vlasti ?!

Kako pišu srbijanski mediji SAD sprema zakon o Zapadnom Balkanu iza koga stoje i demokrate i republikanci. Naime, grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke predstavila je nacrt zakona koji ima za cilj podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

SANKCIJE ZA DESTABILIZIRAJUĆE AKTERE

Ovaj nacrt, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorka Jin Shahin, predsjednica Podkomiteta za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, republikanski senator Roger Wicker, ali i nekoliko drugih senatora.

Kako je istakla senatorka Shahin na svojoj veb stranici, “usred ni sa čim izvanog rata Rusije u Ukrajini i jasnih ambicija Vladimira Putina da širi zloćudni uticaj širom Istočne Evrope, odnos SAD sa Zapadnim Balkanom je ključan”.

“Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim euroatlantskim integracijama”, rekla je ona u predstavljanju inicijative.

Iako bosanski mediji ovome nisu posvetili skoro nikakvu pažnju, ovo bi se itekako moglo ticati političke situacije u BiH. Tim prije što je generator i uzročnik ove američke inicijative u RS-u, odnosno u BiH. A pošto je ovo preizdborno vrijeme u BiH nužno bi bilo djelovati baš sada jer bi nakon izbora bili uzaludno primnjevati zakon, bar u onom dijelu u kojem se predviđaju „posebne sankcije za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu“.

NOVI VLADARI NA BOSANSKOM „TRON(OŠC)U“

Jer je već opozicioni lider Elmedin Dino Konaković kazao kako ima provjerene informacije iz diplomatskih i međunarodnih izvora da su SDA, HDZ i SNSD već dogovorili nastavak koalicije nakon izbora u oktobru. On je, između ostalog, kazao je kako su Milorad Dodik i Bakir Izetbegović napravili novi dil i pokušat će izmjenama izbornog zakona zaštititi jedni druge.

Ako bi se odvio ovakav izborni scenarij u BiH, ciljevi predlagača kako ih je obrazloćila senatorke Shahin, da vvaj region zaslužuje svaki mogući alat za izgradnju održivih demokratija, bili bi izlišni.

Stoga je za pretpostaviti da su Amerikanci togasvjesni da će djelovati promtno. Jer vrlo je neubjedljivo da su Željka Cvijanović i Milorad Dodik, koji su već pod američkim sankcijama, kao i nekih evropskih država, na nasećim izbornim listama i da to glasači u RS-u ignoriraju.

Na koncu taj problem sankcioniranih osoba ne tretira ni izborni zakon, što je apsrud ako se ima u vidu da međunarodna zejdnica ima ingerencije provjere kandidata za državne funkcije. Sve su ovo nedostatci i manjkavosti koje podrivaju demokratske vrijednosti i zbogkojih su dosadašnji izbori u BiH imali samo formalne demokratske procedure.

Zbog svega već duže vrijeme se u diplomatskim kuloarima nagovještava snažnija intervencija međunarodne zajednice u izborni proces, kao i u samu predizbornu kampanju. Toga je očito svjestan Milorad Dodik kada napada lider opozicije u RS-u Branislava Borenovića i Mirka Šarovića. Tako da je javna tajna da evropski lideri pokušavaju bosanski „tronožac“ postaviti na demokratske noge i ustoliči nove vladare. Problem je prije svega što opozicja u Sarajevu nema čvrsto ispruženu ruku prema opoziciji iz Banje Luke. Ovdje je lider SDP-a Nermin Nikšić „na tankom ledu“. Koliko mu Izetbegović zamjera da nije uspio prodrijeti na teritorij gdje suvereno vladaju HDZ i SNSD, tako mu krugovi umeđunarodnoj zajednici zamjeraju da izbjegava saradnju sa liderom SDS-a Šarovićem i da je (bio) naklonjeniji Dodiku. Čak ga se sumnjiči da je i on dio dila između Dodika i Izetbegovića, kojeg obznanjuje Konaković, tako što je dopustio kandidaturu Vojina Mijatovića iz RS-a koja više koristi Dodiku nego opziciji u RS-u. Čak se sumnja da Mijatovićevu kampanju finasira i sponorira SDA, odnosno Turska, a preko minsitra u Vladi FbiH Edina Ramića. Ove spekulacije dolaze na osnovu stranačkih referenci koje ima Ramić. Kakoje glavni Izetbegovićev čovjek za Bošnjake u RS-u, tako je glavni turski igrač u SDA-u.

Da bi Amerikanci ubijitije djelovali protiv Dodikovog režima, nužno je da regiraju i prema Izetbegoviću i Čoviću. Tako se spekulira da će Izetbegović sigurno doći pod udar američkih sankcija, a medijski je već pripremljen teren za to nakon dva vrlo oštra saopćenja Američke amabsade u Sarajevu, dok se procjenjuje da će usljed ovih udara prema SNSD-u i SDA-u, Čović sam odstupiti sa čela HDZ-a i da je već otipovan njegov (mlađi) zamjenik.

(TBT, Tim za Analitiku)

Izdvojeno