bdf.brcko@gmail.com

Zahtjevi Denisa Zvizdića i Željka Komšića da međunarodne trupe budu raspoređene u Brčko Distriktu najbolje govore kakva je stvarna situacija u Brčkom,

Odmah po potpisivanju Dejtonskog sporazuma poznajući prilike u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine kazao sam u jednom intervjuu da će budućnost Bosne i Hercegovine biti testirana na dvije osjetljive tačke, ne samo u zemljopisnom nego poglavito u političkomu aspektu.

Herojski je akt ono što je u pregovorima sa strancima izborio akademik Ejup Ganić, ali nažalost još dugo poslije uspostave mira i distrikta u središtu Brčkog u jednom bircuzu orila se pjesma o đeneralu Draži i vijorio četnički barjak.

Kad god sam dolazio na Pozorišne/kazališne igre osjećao sam da unatoč prividnom miru tzv srpska komponenta ne miruje, da delikatnu ravnotežu opstanka Distrikta čuvaju povelike količine novčanica u “prepumpanom” proračunu i manji ili veći pritisci stranaca, bez kojih bi i ovdje, kao i u drugim dijelovima BiH, bilo u najmanju ruku napeto stanje, kao pred sve ratničke igre i krvave oluje.

To osjećanje podgrijavali su brojni detalji podijeljenih ugostiteljskih objekata, podijeljenih po nacionalističkim crtama, sve do meteorologijskih izvještaja gdje se tretira prognoza vremena isključivo za Republiku Srpsku i tretman Brčkog kao isključivo grada u sastavu Republike Srpske.

Onaj tko to ne vidi slijep je kod očiju, a onaj tko vidi pravi se nevješt da na ovom prostoru vladaju tiha jeza i strah “od onih drugih”. Sve političari “pokrivaju” nevjerojatnim izmišljanjima trenutnih “kohezionih“ faktora, smijući se i sami u kavanskoj atmosferi tome da su “prevarili strane mentore”.

Nedavni zahtjevi temeljitog, politički suptilno obrazovanog parlamentarca Denisa Zvizdića, opetovani i od Željka Komšića, da međunarodne trupe budu raspoređene na ovom području delikatne ravnoteže, govore zorno kakva je stvarna atmosfera u Brčkom, a ne ona pred stranim mentorima glumljena atmosfera.

Kao najveći protivnik u bih političkom životu, od političkih primitivaca prihvaćene “tuđmanice” suživot,  tvrdim do kraja je zaživjela u dc Brčko, jer ovdje se ne živi zajedno nego po konsocijacijskom modelu “jedni pored drugih”.

U takvoj situaciji ne osjećam stabilan i dugotrajan mir.

Živi bili pa vidjeli dokle će trajati ova brčanska delikatna ravnoteža.

 

Izvor Hayat.ba

Izdvojeno