bdf.brcko@gmail.com

A.R. i G. L. iz Brčkog osuđeni na tri i po mjeseca zatvora jer su neovlašteno snimili intimni odnos jedne osobe i njegove partnerke

Osnovni sud u Brčkom osudio je G. L. (39) i A. R. (32) na ukupno tri i po mjeseca zatvora jer su neovlašteno snimili intimni odnos duševno zaostale osobe i njegove partnerke.

Sud je donio nepravosnažne osuđujuće presude izrekavši A. R. kaznu zatvora od dva mjeseca, dok je optuženog G. L. osudio na kaznu zatvora od mjesec i 15 dana.

“Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je optužene jer su 2020. godine u stanu u kojem s partnerkom živi N. S, osoba zaostalog psihičkog razvoja, mobilnim telefonom, bez njihovog pristanka, snimili njihov seksualni čin”, navode iz tužilaštva.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su ih upućivali na način na koji će imati polni odnos, govoreći im da se opuste, istovremeno ih ismijavajući i izvrgavajući ruglu.

“Nakon snimanja N. S. i njegove partnerke, koja se inače brine o njemu kao osobi koja nije sposobna da brani svoja prava i interese, optuženi su otišli iz stana”, navodi se u optužnici.

Nakon toga su cjeli snimak podijelili u javnost.

“Oni su kao saizvršioci filmski snimili druge osobe bez njihovog pristanka u njihovim prostorijama i takav snimak neposredno prenijeli trećim osobama” zaključeno je u optužnici.

Iz tužilaštva navode da su intenzivno postupajući na rješavanju slučaja, u saradnji s Policijom distrikta Brčko, odmah otkrili i priveli osumnjičene, te sproveli istragu.

Nakon toga je protiv njih ubrzo Tužilaštvo podiglo optužnicu za krivično djelo Neovlašteno optičko snimanje (iz člana 186 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

“Pošto je potvrdio optužnicu, Osnovni sud distrikta Brčko otvorio je glavni pretres tokom kojeg su Tužilaštvo i optuženi zaključili sporazume o priznanju krivice. Sud je zatim donio nepravosnažne osuđujuće presude. Izuzev na odluku o krivičnoj sankciji, stranke u postupku ovu presudu mogu pobijati žalbom”, navode iz Tužilaštva.

 

Izdvojeno