bdf.brcko@gmail.com

Ima li Stranka za BiH u Brčkom snage da postane ozbiljan politički subjekt?

U Brčko se u subotu, 13. aprila, održava obilježavanje 28. godišnjice od osnivanja Stranke za BiH. Ova stranka je imala i uspone i padove ali se i pored svih iskušenja održala se u samom vrhu političkih zbivanja u BiH, a spletom čudnih okolnosti ta njena bitna politička uloga danas je vidljiva posebno u Brčko Distriktu BiH.

Mada je njen predsjednik Semir Efendić u kritičnom trenutku, kada mu se nudila ugodna pozicija u vlasti na državnom i entitetskom nivou, principijelno istupio i suprotstavio se,  kako Visokom predstavniku zbog nelegitimne i nelegalne izmjene Izbornog zakona, kojom je SDA poslana u opoziciju, tako i Trojci (SDP, NiP i Naša stranka)  koji su na to pristali, te dodvornički koketirali sa Dodikovim SNSD-om i Čovićevim HDZ-om, zbog čega je Stranka za BiH isključena iz vlasti, u Distriktu Brčko se desilo obratno.

I pored takvih principijelnih stavova predsjednika Efendića,  Stranke za BiH u Brčkom je postala i ostala temeljni oslonac vladavine Trojke u Brčko Distriktu BiH.

Mada Trojka u Brčko Distriktu nema ni elementarnih uslova da bude u vlasti jer NiP ima jednog poslanika, SDP jednog poslanika, ako i njega istinski ima, a Naša stranka praktično ne postoji u Distriktu sve ove godine na sramotu svih onih koji su vodili ovu stranku na državnom nivou, ishodište i uslov mogućnosti vlasti Trojke u Distriktu Brčko upravo je Stranka za BiH sa svoja tri poslanika i aktualnim gradonačelnikom, mada programski i politički ove stranke stoje na sasvim suprotstavljenim pozicijama. Ali, valjda su u Brčkom fotelje važnije od časti i političkih principa, kojih se držao predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić.

U takvim uslovima i sa takvim brčanskim političkim navikama Stranka za BiH je na velikom ispitu, da li će ostati pri politici snishodljivog dodvoravanja HDZ-u i SNSD-u zarad lične koristi njenih čelnika i koristi stranačke klijentele, ili će skupiti snage, kao što je učinio njen predsjednik Efendić i otvoriti put stvaranju jedne nove probosanske koalicije na programskim osnovama za bolje Brčko. Očigledno da Stranka za BiH na lokalnom (brčanskom) nivou za tako nešto nema ni volje ni potencijala.

Stoga je možda upravo prilika da se prilikom obilježavanja godišnjice osnivanja stranke u Brčkom njen predsjednik Efendić malo bolje upozna sa političkim prilikama u Brčkom i nagovijesti da li će dozvoliti da Stranka za BiH u Brčkom i dalje biva suplement iz nužde Trojci u Brčkom  u njenoj  politici kompromisa i političke korupcije  zarad ličnih i usko stranačkih interesa, ili će je usmjeriti putem kojim je on krenuo u BiH i tako i u Brčko Distriktu BiH trasirati novi politički put stvaranja probosanske programske koalicije kojoj neće biti isključivi cilj participiranje u vlasti zarad interesa njenih lidera.

 

 

O.P.L

Izdvojeno