bdf.brcko@gmail.com

Rast plata u brčanskoj javnoj upravi

Skupština Brčko distrikta usvojila je po hitnom postupku izmjene zakona o platama i naknada zaposlenih u organima javne uprave i institucijama Brčko distrikta kojim je utvrđena nova osnovica za obračun plata od 767,22 KM i linearan rast plata svim zaposlenim u iznosu od 165 KM.

Riječ je o izmjenama zakona o platama i naknadama zaposlenih u policiji, pravosuđu, korisnika budžetskih sredstava u Skupštini, Izbornoj komisiji i Kancelariji za reviziju javne uprave i institucija Distrikta i izmjene Zakona o papirima od vrijednosti.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da će se nova osnovica za obračun plata primjenjivati od 1. jula do 31. decembra tekuće godine.

On je pojasnio da je potreba za izmjenama pet zakona nastala usljed povećanja najniže plate u Republici Srpskoj na 900 KM.

“Naš zakon je previđao da viša najniža plata u entitetima bude osnovica za obračun plata u Brčko distriktu. Ukoliko bi se ta osnovica i primijenila bila bi ugrožena fiskalna stabilnost. Iz tog razloga je izmijenjen taj član zakona u svih ovih pet zakona na način da je osnovica utvrđena u iznosu od 65 do 70 odsto od prosječne neto plate u Distriktu”, rekao je Milić novinarima.

On je naveo da je ovim izmjenama izvršeno i prilagođavanje koeficijenata novoj osnovici i da je predviđen linearan rast plata svim zaposlenima u iznosu od 165 KM.

“Na ovaj način je obezbijeđen rast plata u istom iznosu za sve zaposlene. Budući da se kasni sa predlaganjem rebalansa, izmjene ovih zakona bilo je neophodno usvojiti po hitnom postupku. Ukoliko Vlada ispuni svoj dio obaveza, rebalans budžeta bi u skupštinsku proceduru mogao ući već sljedeće sedmice”, pojasnio je Milić.

 

 

(agencije)

Izdvojeno