bdf.brcko@gmail.com

I TADA U AUŠVICU I SADA U PALESTINI ISTO, SMRT NEDUŽNIH I NIŠTA?

Jedna knjiga, dobijena na poklon, jedan svjetski bestseler, pomalo zakasnio da se nađe u mojim rukama, i bezbroj pitanja o košmaru svjetskih razmjera koji se dešava u Gazi i Palestini danas, na početku dvadeset prvog vijeka i o košmaru koji se dešavao u nacističkoj Njemačkoj u prvoj polovini dvadesetog vijeka.

U toj knjizi koju upravo čitam pomalo ironično odvija se priča o progoniteljima i progonjenim, o egzekutorima, tiranima i silnicima koji nište sve pred sobom. Čitam bez daha i strepim nad jevrejskim mladićem Maksom, što se poput pacova skriva u hladnom podrumu jednog ,,dobrog’’ Nijemca. Strepim šta će se dalje desiti, hoće li ga uhvatiti, ubiti, sve ih odvesti u logor, iako znam šta se desilo; to vrijeme je davno prošlo, milioni su završili na lomači zla. I u  Aušvicu, kroz čiju kapiju nisam imala hrabrosti da prođem, i u Berlinu, i danas se osjeća dah smrti, duše ubijenih kao da lebde u zraku.

I dok strepim za sudbinu jednog Jevreja, na TV- ekranu uživo se prenosi ubijanje, kasapljene i progon Palestinaca. Jevreji, naoružani do zuba, upadaju u bolnice, škole, podrume… Širom razrogačene oči progonjenih pred licem krvnika, zaustavljaju dah. Slike pakla na zemlji, koji je aminovan iz udobnih kabineta svjetskih moćnika. Jevrejski mladići, neki preživjeli potomci Maksa, promijenili su ulogu. Oni imaju svoj Majn kampf, i ništa ih ne može pokolebati da ,,očiste’’ Gazu od Palestinaca.

Zadah smrti, miris krvi, izobličena lica u trenu ostarjele djece, krici i vapaji preživjelih, osakaćenih i izgubljenih, lebde u svakom kutku, kako oni opisani u knjizi u Aušvicu koju upravo čitam, tako i oni u Palestini koji se upravo pojavljuju na televizijskim ekranima. I TADA… i SADA… NIŠTA.

Svaki Palestinac, kao nekada Maks u podrumu nacističke Njemačke čeka svoj red, čeka svoj metak, granatu, svoj dron kojim se, poput neiževljenih dječaka, igraju savremeni ratnici.

Nad sklopljenim koricama Kradljivice knjiga, Markusa Zusaka kao krik javi se pitanje: O Bože, prosvijetli me, otkrij mi logiku ovog pakla! Je li istina da si umro u Aušvicu i da si nas ostavio sotoni?

 

 

M.E.P.

 

 

Izdvojeno