bdf.brcko@gmail.com

U susret 1. martu, Danu nezavisnosti BiH „procvjetali“ su Zlatni Ljiljani u centru Brčkog

Godina unazad, pa sve do danas, u samom centru Brčko Distrikta BiH nalazi se spomenik šehidima i poginulim borcima Armije Republike BiH. Ništa neobično, jer su isto tako svojim borcima spomenike podigli i druga dva konstitutivna naroda.

Međutim, postoji razlika u odnosu spram spomenika svakog od konstutivnih naroda. I kako to uobičejeno biva ovdje u Distriktu Brčko najlošiji odnos prema svom spomeniku ima jedan konstitutivni narod koji sebe naziva Bošnjacima. A to se vidi ako odete posjetiti taj spomenik.

Na spomeniku ćete uočiti Ljiljane kao simbol opstojnosti BiH kroz vijekove, a taj isti Ljiljan je bio simbol bosanskog otpora. I to je lijepo. Pa smo tako dobili najveće priznanje, kao zaslugu u proteklom ratu za nadljudsko žrtvovanje za bolje sutra, a koji nosi naziv Zlatni ljiljan, koji se nalazi na pet mermernih ploča na centralnom spomeniku.

Međutim, kako god, ovdje se može doći do zaključka da je simbol Ljiljan podmetnut Bošnjacima, jer im niko nije rekao da se taj isti Ljiljan treba zalijevati i kao svako drugo cvijeće, njegovati i održavati. Međutim koliko god da ti Bošnjaci mogu biti loši, majka priroda se pobrinula i za to, tako da su Zlatni ljiljani zbog licemjerstva i nebrige od strane svih nas ipak procvjetali i predstavljaju ruglo od mrtve prirode.

Ne bi me ovo sve toliko boljelo da se na ovom spomeniku ne održavaju komemoracije u znak na važne datume iz naše novije povijesti. Ne bi to toliko boljelo da sam u prilici da ne vidim istaknute ličnosti iz političkog i vjerskog establišmenta kako uz veliku dozu navodnog poštovanja iskazuju bol nad sudbinama onih koji su za slobodu svih nas dali ono najdragocjenije. Iskazujući svoju navodnu bol i svoje poštovanje najviši predstavnici Bošnjaka na mjestu koje simbolizira ono najbolje kod Bošnjaka, na mjestu kojem se ne pokazuje ni ona elementarna briga da pristojno izgleda, na kojem sve ćufti na pseći i mačiji urin je ispod svakog dostojanstva za sve oni koji leže na mezarju u Gornjem Rahiću. Ja nemam riječi kako bih nazvao te ljude koji nas predstavljaju, a i vas građane Bošnjake koji sve to posmatrate.

Koga možemo kriviti za gore navedeno? Krivaca je mnogo, ali kada njima nije teško trošiti naše pare i ismijavati sve ono što smo mukom sačuvali u proteklom ratu, nije nama teško ih ovdje nabrojati:

Krivci su slijedeći:

  1. Svi gradonačelnici i zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH iz reda bošnjačkog naroda,
  2. Koordinacija boračkih udruženja A RBiH za Brčko distrikt BiH koju čine organizacije ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca, te Jedinstvene organizacije boraca – unije veterana, Udruženje građana “Da se ne zaboravi”, Udruženje građana demobilisanih boraca A RBiH u Brčko distriktu BiH, Udruženje građana “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan”
  3. Udruženje građana “Stećak”, BZK Preporod Brčko,
  4. Medžlis Islamske zajednice Brčko
  5. i Vi moj dobri Bošnjački narode Brčko distrikta BiH.

Zašto ovi prvi, zato što oni naše pare uzimaju iz našeg budžeta i dijele ovima iz tačke 2., 3. i 4. jer oni vjeruju da su ovi Bogom dati i odabrani da dok je svijeta i vijeka nas predstavljaju, licemjerno se ponašajući nad našim sudbinama, jer kud će nam veća kazna kada nas ovakvi predstavljaju. Iz reda gradonačelnika ima i onih koji potiču iz porodica šehida i onih koji su bili u  A RBiH, imamo i zastupnika koji također potiču iz porodica šehida, imamo i one koji su bili pripadnici A RBiH i  kao takvi su ranjavani. Ne znam u šta se njihove duše istopiše.

Ovi pod tačkom 2. ne znam koga oni predstavljaju, jer ja znam da mene kao pripadnika A RBiH nikada niko nije posjetio, nigdje pozvao niti mi se iko ikada obratio ispred tih udruženja, nikada nisam dobio nikakvu pozivnicu za obilježavanje bilo čega, a vjerujem da ni vas koji ovo čitate. Nikada nisam dobio bilo kavu pomoć nikada mi se niko nije obratio niti se moji najmiliji imaju kome obratiti, ako bi se meni, ne dao dragi Bog, nešto loše desilo, itd.

Ovi pod tačkom 3. ništa nisu bolji od ovih prethodnih jer dok je para i igara bit će i njih i ovakve nam Bošnjačke kulture pokraj ovakve nam lijepe i čiste rijeke Brke.

Ovi pod rednim brojem 4. se predstavljaju kao jedini legitimni čuvari svetog islamskog izraza tj. titule Šehid, koja se daje nakon smrti. Oni kao takvi, drugi dan ramazanskog Bajrama sa građanima iz reda Bošnjaka kao konstitutivnog naroda obilježavaju Dan šehida. A na gore pomenutom spomeniku stoji „šehidima i poginulim borcima A RBiH, Da se ne zaboravi “92-95” i Čuvarima Bosne. I često se oglašavaju kako nam je neko u bivšoj državi nešto zabranjivao. Evo sada smo konstitutivni. Pišući ovo mislim da bi možda bolje bilo da nismo konstitutivni, jer bi onda mogli rahat kukati.

A ovi pod redni brojem 5, njih ima sve manje i ono što nas je još ostalo moramo da pogledamo istini u oči. Oni koji su otišli trbuhom za kruhom su prije toga željeli promjene i kada su vidjeli da promjena nema napustili su nas. Ostali smo mi koji zbog godina i zdravlja nemamo kuda i oni koji su ravnodušni na sve i oni koji su se uhljebili. Neka nam je dragi Bog na pomoći i izvini majko “zemljo Bosno” što postojimo.

Ovim tekstom ne želim nikoga da uvrijedim i naudim jer ako ne otvorimo oči niko nam nauditi ne treba, nego mi sami sebi.

Posvećeno mom bratu Salihu Topčagiću. Njega i sve one koji su se borili i živote dali za istinsku slobodu svih u ovoj nam zemlji Bosni i Hercegovini neka dragi Allah nagradi titulom Šehida.

Ovdje je izvorni link koji objašnjava suštinu spomenika: Brčko, Spomenik borcima ARBiH | kultura sjećanja (kulturasjecanja.org)

 

Enver Topčagić

 

 

Izdvojeno