bdf.brcko@gmail.com

Uhapšeni autori grafita na Hadžimehaginoj česmi u Kolobari, nema elemenata krivičnoga djela

Dana 25.4.2024. godine Policiji Brčko distrikta BiH je prijavljeno ispisivanje grafita sa sadržajem nacionalnog obilježja na javnoj česmi u naselju Kolobara, u ulici Kantardžića. Ispisivanje predmetnog sadržaja je izazvalo određeno uznemirenje građana i interes javnosti. U saradnji sa građanima policijski službenici su u veoma kratkom vremenskom periodu prikupili ključne informacije koje su dovele do identifikacije počinilaca i pronalaska dokaza. Kao izvršioci navedenog događaja identifikovani su N.Ž, rođen 2003. godine, S.C., rođen 2003. godine, S.M., rođen 2006. godine i M.M., rođen 2005. godine, svi iz Brčkog. O navedenom je upoznat nadležni tužilac i utvrđeno je da u konkretnom slučaju ne postoje elementi krivičnog djela, te će protiv izvršilaca Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Imajući u vidu da su navedeni događaji zabilježeni u vremenu pojačane bezbjednosne osjetljivosti na dešavanja u Bosni i Hercegovini, te da isti zbog specifičnosti mjesta i načina izvršenja, dodatno pojačavaju uznemirenje građana, informišemo javnost da će Policija Brčko distrikta BiH, nastaviti bezrezervno preduzimati sve potrebne mjere i radnje, samostalno i u saradnji sa drugim institucijama i građanima, na očuvanju života, imovine i ukupne bezbjednosti u Brčko distriktu BiH.

Uzimajući u obzir da se u javnom prostoru iznosi sve više neprovjerenih informacija i dezinformacija, koje nose potencijal ugrožavanja međusobne tolerancije i neophodne kohezije cjelokupne zajednice u Distriktu, kako bi zajednički prevenirali širenje negativnih ponašanja i suprotstavili se incidentima čije se počinjenje može dovesti u vezu sa mržnjom ili predrasudom, pozivamo građane na oprez u korištenju i prenošenju osjetljivih informacija.

 

 

 

Izdvojeno