bdf.brcko@gmail.com

U brčansku Gimnaziju ove godine upisano samo dva odjeljenja prvih razreda, a nekad je bilo šest i više

Predstavnik Vijeća mladih Brčko distrikta Harun Šabanović, menadžer omladinskih klubova, nedavno je na panel diskusiji u Sarajevu iznio podatak da je samo iz Brčkog preko 300, većinom mladih ljudi, otišlo u Sloveniju što im služi kao odskočna daska za odlazak u druge zemlje.

Šabanović je ispred brčanskog Vijeća mladih za javnost iznio statističke podatke za Brčko distrikt koji baš i ne idu u prilog mladima, da je u Gimnaziju ove godine upisano samo dva odjeljenja prvih razreda a nekad je bilo šest i više, dok kod polaganje vozačkih ispita imamo 25 posto upisanih manje nego ranije.

On je poručio da je ipak odluka , ostati ili otići, na mladima i njihovim predstavnicima u nevladinim i drugim organizacijama, kao i na glavnim akterima u društvenim procesima, tj. donosiocima odluka, na način da se kreira ambijent koji bi bio primamljiv mladim ljudima.

Šabanović je ipak pozvao mlade da se uprkos svim izazovima bore za svoju egzistenciju ovdje, što je i njegova odluka.

„Nivo obrazovanja određuje i nivo jednog društva, tako da kad pogledate naš sistem obrazovanja jasno je u kakvom se stanju društvo nalazi. Ovdje su potrebne društvene reforme i te reforme u obrazovanju najteže je provesti s obzirom na sistem u kojem živimo“, napomenuo je Šabanović.

On je još jednom pozvao mlade i sve druge, da se osim formalnog obrazovanja, edukuju i neformalno, kako bi stekli određene vještine i znanja i na taj način ovdje sebi pronašli posao.

 

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno