bdf.brcko@gmail.com

Žene treba da preuzmu stvari koje muškarci ne rade dobro

ako se pravno-formalno i deklarativno većina zalaže za rodnu ravnopravnost, u Bosni i Hercegovini u realnosti to i dalje nije slučaj. Žene najviše mogu da ponude unutar svoje porodice, stereotip je protiv kojeg se bore društvene aktivistkinje iz Brčko distrikta BiH.

Indira Muharemović iz Brčkog jedna je od rijetkih mladih žena koje su aktivne članice našeg društva. Sarađuje sa brojnim ženama na lokalnom, državnom i regionalnom nivou. Bori se za rodnu ravnopravnost, konstantno radeći na edukaciji i pružanju podrške ženama da budu istaknutije u društvu: „Potrebno je aktivirati žene. Objasniti im da prava, jednakost i ravnopravnost za koje se bore žene godinama, ne trebaju i one da se bore, nego samo da uzmu to za šta smo se već izborile. I da se svakodnevno nadograđujemo obrazovanjem, informisanjem, saradnjom sa drugim ženama. To je jedini način, da budemo podrška jedna drugoj“.

„Mala akademija, za velike žene“ naziv je projekta koji provodi brčansko Udruženje Gender, čiji cilj je naučiti žene iz nevladinog sektora da pišu projekte od javnog interesa i time se još više aktiviraju.

„Trebaju da preuzmu mnoge stvari koje muškarci ne rade dobro, a to se neće možda dopasti nikome“, kaže Slavojka Iljić, predsjednica Kola srpskih sestara Majka Jevrosima.

Tatjana Ristić, predsjednica Udruženja Gender, ističe kako je najbitnije da se pruži ženama prilika: „Imamo dosta kvalitetnih, obrazovanih žena koje su vrijedne, koje daju rezultate na poslu kojim se bave. Međutim, imam osjećaj da za njih nema dovoljno prilika“.

U Brčko distriktu BiH žena nikada nije obavljala neku od najodgovornijih javnih funkcija. U Skupštini, od ukupno 31 zastupnika, trenutno su samo  četiri žene.

„Mislim da dolaze vremena da se to treba mijenjati, da imamo i kvalitetnih žena koje bi obavljale te funkcije, ali za sada, po našim saznanjima, nijedna žena se nije primakla tako blizu“, dodaje Ristić.

Naše sagovornice ističu da se mora mijenjati društvena svijest, jer ova sredina još nije u dovoljnoj mjeri prihvatila da žene, osim što su jedan od glavnih stupova porodice, mogu mnogo da ponude i u poslovima koji će donijeti dobrobit cjelokupnoj zajednici.

 

 

federalna.ba

Izdvojeno