bdf.brcko@gmail.com

I dalje sumnja u način raspodjele budžetskih sredstava u Brčko Distriktu

”Da li su se vlasti Brčko distrikta istinski opredjelile da prekinu praksu netransparentnog budžetiranja neprofitnih organizacija, ili je i donošenje novih zakonskih akata bilo samo u svrhu zadovoljavanja forme i amortizovanja prethodnih negativnih reagovanja javnosti zbog dokazane korupcije u ovoj oblasti budžetiranja?”
Mogu li Vlasti Brčko distrikta obezbijediti iskrenu i istinsku transparentnost dodjele budžetskih sredstava?

Skupština Brčko distrikta BiH 17.11. usvojila je Odluku o izmjeni odluke o budžetu za 2021. godinu sa amandmanima, čime je donešen i treći rebalans Budžeta za ovu godinu. Time je budžet uvećan za dodatnih 16,4 miliona KM, čime je dostigao 277.641.276,71 KM.

Drugi rebalans usvojen je 22. septembra, povećanjem budžeta za 15 miliona maraka, a prvi je bio 1. jula povećanjem osnovnog budžeta za 15.6 miliona maraka. Skupština Brčko Distrikta je budžet za 2021. godinu usvojila poslednjeg dana roka za donošenje budžeta za tekuću godinu 31. marta 2021. u iznosu od 238.227.961 KM.

Budžetiranje se provodi po novom Zakonu o budžetu, koji je usvojen u decembru 2019. godine, a u praktičnoj primjeni je od 1. januara ove godine. Kao i novousvojeni Zakon o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta, sa ciljem da Brčko distrikt nakon toliko godina netransparentne raspodjele sredstava za neprofitne organizacije, započne dodjeljivati sredstva za NVO putem Javnog poziva.

Po tom osnovnom dokumentu, Vlasti Brčko distrikta su, u drugom polugodištu ove godine, raspisale više javnih poziva po Odjeljenjima, a prvi Javni poziv objavljen je i od strane Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, u čijoj nadležnosti su neprofitne organizacije. U saradnji sa njim su i NVO zajedno učestvovale u procesu izrade aplikacione forme. Odjeljenje je za udruženja građana, fondacije te druga pravna i fizička lica, organizovalo obuku u vezi s pripremom, izradom i prijavom na Javni poziv prijedloga za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa na obrascima Javnog poziva, a obuke je realizovao Omladinski centar „Vermont“, koji realizuje i kampanju u sklopu projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“.

„Održane su dvije zajedničke edukacije, mislili smo da će ovdje biti najviše problema, budući da je ovo prvi Javni poziv objavljen nakon što je usvojen Zakon o budžetu i nakon nove aplikacione forme. Međutim, činjenica je da su svi projekti koji su odobreni od strane Komisije dobili veće grantove od očekivanih iznosa, što pokazuje da je Komisija uradila jako dobar posao“, izjavio je direktora „Vermonta“ Damir Radenković.

Obuka za nevladine organizacije s područja Distrikta obuhvatala je temu pisanja projekata, popunjavanja obrazaca, kompletiranje dokumentacije i osposobljavanje organizacija za dostavljanje kvalitetnijih projektnih aplikacija za Javni poziv.

“Mi smo se, u saradnji s osposobljenim nevladinim organizacijama, dogovorili da se u okviru svojih redovnih aktivnosti stave na raspolaganje Pododjeljenju u smislu da izvrše edukaciju nevladinim organizacijama koje se teže snalaze sa svim ovim propisanim procedurama. Kada je u pitanju drugi javni poziv u budžetu je ostalo još oko 280.000 KM i sve ostaje isto kao i kod prvog javnog poziva gdje je potrebno izvršiti formalno pravne uslove, priložiti svu potrebnu dokumentaciju i naravno projektni prijedlog uskladiti s temama ili standardima koje je komisija naznačila u javnom pozivu”, kaže na ovu temu Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta Nedim Hamzabegović.

Takođe, Vlada Brčko distrikta je 10. novembra usvojila Odluku o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata koja su udruženja građana iz oblasti sporta, kulture i turizma podnijeli Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu. Kako je na konferenciji za medije kazao šef Odjeljenja Pero Gudeljević, ovom odlukom je pozicionirano 1.388.000 KM za programe i projekte koji su prošli evaluaciju komisije, a radi se o ukupnom broju od 53 udruženja iz oblasti sporta i 35 udruženja iz oblasti kulture i turizma.

Međutim, ovaj deo neprofitnih organizacija ukazuje na manjkavosti u ovom postupku dodjele sredstava. Istina, kažu, organizovana je jednodnevna obuka za grupu predstavnika više od 200 organizacija, što se ipak pokazalo nedovoljnim, jer je od preko 160 prijavljenih organizacija samo 80 zadovoljilo osnovne kriterije. Zbog toga je bilo dosta nezadovoljstava radom Komisije, uključujući i to da organizacije koje nisu prošle, nakon što su prekontrolisale zapisnike Komisije, nisu prihvatile dati odgovor i objašnjenje.

Navode da pritužbi ima i od onih kojima je projekat odobren od strane Komisije, a koji su negodovali što im je znatno smanjen iznos sredstava po aplikaciji, nekima i više od 65 odsto. Manjkavost u ovoj raspodjeli, po njima, je i što ne postoji pravilnik prema kojemu se same aplikacije ocjenjuju, nego Komisija odlučuje prema svom nahođenju kojoj organizaciji i koliko sredstava odobriti. Nadalje, na spisku odobrenih projekata su se našle i četiri organizacije koje nisu prošli ni tehnički dio, ali su ipak dobile sredstva za projekat. Zatim je ignorisano pravilo i da jedna organizacija može aplicirati na poziv samo sa jednom aplikacijom, jer su nekima odobrena dva ili čak i više projekata.

Nezadovoljni se žale i da su projekti nasumično finansirani, a da su organizacije informacije mogle dobiti tek nakon objavljenog spiska. Takođe i da organizacije nisu mogle dobiti detaljnije informacije o sredstvima, odnosno na kojim stavkama su umanjena sredstva, nego su stavljene pred gotov čin.

Predstavnik jedne od nevladinih organizacije, koji želi ostati anoniman, jer se po njegovim riječima ništa nije promjenilo je izjavio:

„Dali su mi Ugovor na potpisivanje, a kada sam tražio da mi pokažu stavke na kojima su sredstva umanjena, rečeno mi je da mogu vidjeti tek ako prethodno potpišem Ugovor“.

Sve ovo, po mišljenju nezadovoljnih unutar nvo sektora, pokazuje u najmanju ruku nestručnost same komisije, a imaju, kažu, i osjećaj da se sredstva i dalje dodjeljuju “politički”, te postavljaju javno pitanje: „Da li su se vlasti Brčko distrikta istinski opredjelile da prekinu praksu netransparentnog budžetiranja neprofitnih organizacija, ili je i donošenje novih zakonskih akata bilo samo u svrhu zadovoljavanja forme i amortizovanja prethodnih negativnih reagovanja javnosti zbog dokazane korupcije u ovoj oblasti budžetiranja?“

Izvor: antikorupcija.info

 

Izdvojeno

Mrtve ribe plove mrtvom rijekom u mrtvom gradu koji se zove Brčko

Odavno smo u Brčkom shvatili da nas u ovom gradu ne smije ništa iznenaditi ili, što bi Sidran rekao ,, ...svikao sam na čuda,...

Trenutno nema alternative dr. Nišiću na mjestu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH!

Bilo bi krajnje neozbiljno i maliciozno ocjenjivati rad nove/stare vlade na čelu sa dr. Nišićem apstrahirajući od konteksta u kojem je ta vlast formirana...

KO TO BRANI, A KO NAPADA BRČKO DISTRIKT BIH?

Mada je već odavno jasno da je javna riječ u Brčkom izgubila svaki smisao, ipak je teško pasivno posmatrati ovu rašomonijadu (različita viđenja) oko...

Nije kriv Dodik što pravi svoju državu, krivi su Bošnjaci/Bosanci što su mu prepustili Bosnu

Bošnjaci, većinski muslimani, ovih dana obilježavaju Bajram hadža i kurbana. U skladu s naredbom, oni koji su u mogućnosti hodočaste u Mekku i obavljaju...

Može se kad se hoće: Brčanski Apelacioni sud stavio van snage Zakon o izmjenama Zakona o platama sudija i tužilaca

Apelacioni sud Distritka na sjednici održanoj 16.05. 2023. donio je presudu kojom se stavlja van snage Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o platama...

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog...

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo...

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji "Ševal Memić iz Brčkog - Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati...