Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je u Brčkom da smatra da je došlo vrijeme da se preispita potreba funkcionisanja međunarodne zajednice u distriktu i arbitražnog tribunala za distrikt.

On je podsjetio da je distrikt kondominijum dva entiteta, da se Republika Srpska tako i ponaša i da pune 23 godine čini sve da se potpuno implementira konačna arbitražna odluka, te da je uključena u sve investicione projekte u distriktu.

Karan je naveo da je nakon 23 godine konačna arbitražna odluka za Brčko implementirana i da distrikt ima svoje multietničke institucije koje funkcionišu u punom kapacitetu.

Karan, koji je i arbitar Arbitražnog tribunala iz Republike Srpske, podsjetio je da je Ustav BiH promijenjen samo jednom i to amandmanom jedan uvodeći u konačnu arbitražnu odluku distrikta Brčko u Ustav BiH i definišući njegov status.

On je napomenuo i da Vlada Republike Srpske ima svoju kancelariju u distriktu putem koje građani mogu da ostvare svoja ista prava, kao i građani Srpske.

“Vlada Republike Srpske ima sjajan projekat za nezaposlene roditelje sa četvoro i više djece kojima dajemo 750 KM, plus porezi i doprinosi. Distriktu isporučujemo električnu energiju po cijeni koja je osam puta niža od tržišne. Imamo i dobru saradnju sa Policijom distrikta”, rekao je Karan novinarima nakon svečane akademije povodom Dana distrikta.

Povodom Dana Brčko distrikta danas je u tom gradu održana svečana akademija -centralni događaj u okviru obilježavanja 23 godine od uspostavljanja ove specifične lokalne zajednice u BiH koja je kondominijum oba entiteta.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsjednici Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević, Petko Rankić i Mirsad Duratović, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Akademiji u Domu kulture u Brčkom prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta, međunarodne zajednice u BiH, kao i vjerskih zajednica.

Distrikt je zvanično uspostavljen 8. marta 2000. godine, godinu dana poslije konačne odluke međunarodne arbitraže za Brčko koja je bila predmet međuentitetskog spora nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.