bdf.brcko@gmail.com

Udruženje tužilaca FBiH uputilo oštre kritike Konakoviću: Pokušava utjecati na ishod predmeta

Ovakvi napadi na integritet pravosuđa predstavljaju napad na vladavinu prava i pokušaj podrivanja povjerenja u institucije koje štite zakon i pravdu

Udruženje tužilaca FBiH oglasilo se saopćenjem u kojem “oštro osuđuju neprimjerene izjave na press konferenciji Elmedina Konakovića u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH usmjerene na tužioce s ciljem da se diskreditira njihov rad i ugrozi tužilačka nezavisnost”.

Ovakvi napadi na integritet pravosuđa, kako navode, predstavljaju napad na vladavinu prava i pokušaj podrivanja povjerenja u institucije koje štite zakon i pravdu.

Iz Udruženja tužilaca FBiH navode da ministar Konaković “koristeći govornicu ministarstva, neargumentiranim izjavama dovodi postupajuće tužioce u aktuelnim predmetima u negativan kontekst, ali i pokušava da utiče na ishod takvih predmeta”.

– Udruženje tužilaca FBiH daje punu podršku kolegama, koji svakodnevno rade na zaštiti prava građana i borbi protiv kriminala. Tužioci igraju ključnu ulogu u očuvanju pravde i poštivanju zakona te je njihova nezavisnost od političkog uticaja od suštinskog značaja. Pozivamo sve relevantne institucije i društvo u cjelini da podrže nezavisnost tužilaca a političare da se suzdrže od javnih istupa koji podrivaju povjerenje u rad pravosuđa. Njihova uloga je da podrže nezavisnost i integritet pravosudnog sistema, umjesto da ga dovode u sumnju. Također ih pozivamo da prijave nadležnim institucijama svaku argumentiranu sumnju u rad pravosudnih organa, a ne da zloupotrebljavaju govornice zbog plasiranja netačnih informacija u javnost”, poručuju iz Udruženja tužilaca BiH.

Podsjetimo, Konaković je održao konferenciju za novinare na kojoj je govori o akciji Black Tie 2 te o tužiocima, imenovao je neke i optužio ih da su zloupotrijebili svoje funkcije.

VEZANI TEKST

Izdvojeno