bdf.brcko@gmail.com

Zar nema baš niko da javno osudi vandalski čin skrnavljenja Hadžimehagine česme u Kolobari

Dana 25. aprila 2024. godine u centru Brčkog, u Kolobari, na Hadžimehaginoj česmi, na spomen ploči vakifu Hadži Mehmedagi Kantardžiću ucrtana su „četiri S“ koja se nalaze na grbu i zastavi Republike Srbije. 

Možda bi se ovaj natpis mogao okarakterisati  samo kao vandalski čin, ali u aktuelnom političkom kontekstu, kako je prije nekolio dana izjavio i Milorad Dodik, poruka je jasna: Sa Bošnjacima se ne može zajedno živjeti, pa ni zrak dijeliti. 

Treba svakako pohvaliti brzu reakciju brčanske Policije i hapšenje počinioca ovoga šovinističkog djela, ali ono što zabrinjava je činjenica da niko od predstavnika vlasti, od gradonačelnika do političkih stranaka, javnih institucija i organizacija nije javno reagovao i osudio ovaj čin širenja međunacionalne mržnje i netrpeljivosti. 

Posebno je sramotno i uvredljivo saopštenje Kolegija Vlade, koje umjesto jasne osude vandalskog čina skrnavljenja Hadžimehagine česme u Kolobari, koji sadrži jasnu poruku nacionalne netrpeljivosti i implicitnog poziva na nasilje, paušalno osuđuje, na osnovu zbirnog sedmičnog izvještaja Policije, kršenja zakona u tom periodu, a da se eksplicite i ne spomene skrnavljenje česme u Kolobari. To je samo još jedna potvrda da imamo bošnjačke predstavnike u vlasti, na čelu sa g. Zijadom Nišićem, koji su spremni na sve vrste kompromisa i poniženja samo da bi sačuvali svoje pozicije u vlasti. 

Stoga osuđujemo ovaj šovinistički čin i pozivamo nadležne da procesuiraju počinioce i najoštrije ih kazne, te tražimo da se uvedu posebne mjere opreza kako bi se spriječila svaka eskalacija međunacionalne netrpeljivosti i potencijalnog sukoba.

 

 

SDA Brčko Distrikta BiH

Izdvojeno