bdf.brcko@gmail.com

Izložba i predstavljanje monografije „Tragom brčanskih Jevreja“ autorice Tamare Vijoglavin Mančić

Galerija „Preporod“ Zenica, u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ BiH, Jevrejskom zajednicom Bosne i Hercegovine i Arhivom Brčko distrikta BiH, poziva vas na otvaranje izložbe i predstavljanje monografije Tragom brčanskih Jevreja autorice Tamare Vijoglavin Mančić, profesorice historije. Izložba svjedoči o uspostavlјanju i razvoju Jevrejske zajednice u Brčkom krajem 19. stoljeća, kulturno-historijskom i društveno-ekonomskom doprinosu razvoja Brčkog, a na kraju i uništenju cjelokupne zajednice za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Recenzent monografije Tragom brčanskih Jevreja dr. Rajka Bućin, arhivska savjetnica Hrvatskog državnog arhiva, između ostalo istakla je: „Ovako cjelovit prikaz u kojem se prati život zajednice od početaka do nestanka, s tim da pred čitaocima defiluje i mnoštvo pojedinaca, bit će ubuduće nezaobilazno polazište za sva istraživanja povijesti Jevreja u Bosni i Hercegovini. Katalog je relevantan i za povijest holokausta izvan bosanskohercegovačkih okvira. Obuhvaćena su lica koja su u ranijem periodu imala vezu sa gradom, većinom ona koja su ondje rođena, ali su se preselila radi posla ili sklapanja braka u druge krajeve na području predratne Kralјevine Jugoslavije, a važan je i doprinos istraživanju sudbine stranih izbjeglica.“ (…)

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 16. februara 2023. godine u 13.30 sati u Galerijskom prostoru Sinagoge u Zenici. Prije otvaranja izložbe učenica Srednje muzičke škole Amila Efendić (viola) i Azra Đulić (flauta), učenica Osnovne muzičke škole izvest će dvije prigodne kompozicije. Obje učenice su i članice Kamernog sinfonisjkog orkestra Zenica.

Otvranju izložbe prisustvovat će gospodin Jakov Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ BiH, Ćazim Suljević, šef Službe Arhiva Brčko distrikta i profesorica Tamara Vijoglavin Mančić, autorica izložbe.

Izložba se može pogledati svaki dan od 16. do 18. februara 2023. godine u Galeriji prostoru Sinagoge u Zenici od 12.00 do 16.00 sati.

Sjećanjem na Holokaust doprinosimo edukaciji društva i podizanju svijesti u borbi protiv svakog oblika netolerancije prema zajednicama različitog etničkog porijekla ili vjerskog opredjelјenja.

 

 

Izvor: biserje.ba

Izdvojeno