bdf.brcko@gmail.com

Još uvijek se pregovara o trasi autoputa od Beograda do Sarajeva koja će ići kroz Brčko Distrikt

Ruta kojom će dio autoputa od Beograda do Sarajeva ići kroz Brčko distrikt, odnosno dalje prema Srpskoj i FBiH, mogla bi konačno biti poznata do polovine decembra, potvrđeno je za “Glas Srpske”.

Predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, odnosno nadležnih institucija i javnih preduzeća na izgradnji autoputa od Sarajeva do Beograda, ozbiljnije pregovore o ovoj dionici su započeli još lani u decembru.

Od tada je održano nekoliko sastanaka na kojima je isticano da je ta trasa kroz Brčko distrikt svojevrsno čvorište i od posebnog interesa, ali dogovor o konkretnoj putanji nije bilo lako postići ni nakon što su svi rokovi, koji su najavljivani kao definitivni, probijeni u proteklim mjesecima.

Ipak, situacija je krenula nabolje početkom septembra kada su zvaničnici Brčko distrikta sa predstavnicima vlasti na nivou entiteta, sa direktorima republičkih “Autoputeva” i federalnih “Autocesta” na čelu, usaglasili koridore koji će prolaziti kroz distrikt.

Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta je tada, kako je rečeno, dobio zaduženje da izradi zvanični prijedlog rješenja.

Direktor Zavoda Ismet Dedeić kaže da su nakon septembarskog sastanka, na kojem je bilo nekih korekcija na dijelu trase, sugestije unijeli u izmijenjeni prijedlog koji je poslat, u vidu obavještenja, nadležnim institucijama za autoputeve u RS i FBiH.

– Nacrt izmjena i dopuna plana trasa kroz Brčko distrikt BiH smo uputili nadležnom resoru u ovdašnjoj vladi. Dokument treba da prođe javnu raspravu, tokom koje građani mogu da iznesu svoja viđenja i sugestije. Uglavnom, imamo pomaka kada je riječ o ovom projektu i sa ovim smo završili tehnički dio – istakao je Dedeić za “Glas Srpske”.

Procedura javne rasprave traje oko mjesec dana.

– Nakon sumiranja i sugestija, dostavljeni plan biće vraćen nama u Zavod na razmatranje, te od nas na usvajanje u Skupštinu distrikta. Procjene govore da bi to moglo doći na dnevni red polovinom decembra – rekao je Dedeić i dodao da će, ako sve bude po planovima, spremno dočekati “dolazak” autoputa do teritorije distrikta.

Dio budućeg autoputa, koji će povezati BiH i Srbiju, kroz Brčko je važan za Srpsku da bi spojio autoput od Rače i Bijeljine ka Banjaluci, ali značajna je i trasa Rača – Bijeljina – Tuzla i dalje prema Zavidovićima, Žepču i na kraju Sarajevu.

Dosta problema i zastoja ima još u FBiH, dok je Srpska ubrzala pripreme za gradnju autoputa koji treba da je, preko Posavine i Semberije, poveže sa Srbijom jer je projekat u republičkim dokumentima označen kao strateški, ukupne dužine oko 70 kilometara. Od toga dio Vukosavlje – Brčko iznosi 32, a dionica od Brčkog do Rače 38,5 kilometara.

Dokaz za to leži i u činjenici da je u Velikoj Obarskoj, nadomak Bijeljine, 15. septembra, na dan koji Srpska i Srbija zajedno proslavljaju kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ozvaničen početak izgradnje nove dionice autoputa na teritoriji Srpske i to od Rače do Bijeljine, u dužini od 20 kilometara. Trasu će mahom, u odnosu od 80 odsto, finansirati Vlada Srbije, koja je u potpunosti finansirala i gradnju novog mosta u Rači.

Dogovor iz Ankare

Predstavnici BiH su u Ankari još u martu 2021. godine, tokom sastanka sa delegacijom Turske, potpisali sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd. Planovima je predviđena izgradnja trase od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači. Početak radova u Srbiji je ozvaničen još u oktobru 2019. u Sremskoj Rači.

Izvor: glassrpske

Izdvojeno