bdf.brcko@gmail.com

Ispunjena većina zahtjeva demobilisanih boraca iz Brčkog upućenih Vladi FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i predsjednik Koordinacije boračkih saveza proisteklih iz Armije RBiH Aljo Bošnjaković, bili su gosti današnje tribine „Položaj branilaca u Brčko distriktu BiH i aktuelna pitanja“, koja je u organizaciji „Udruženja demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995. Brčko distrikt BiH“ održana u Gornjem Rahiću kod Brčkog.

Premijer Novalić kazao je da sve aktivnosti koje Vlada Federacije BiH preduzima prema Brčko distriktu u posljednjem periodu imaju za cilj povećanje prisustva Federalne vlade u Distriktu.

– Vlada Federacije se aktivno uključila u rješavanje statusnih pitanja građana Brčko distrikta. Da bismo njihova prava izjednačili sa pravima građana Federacije bile su neophodne izmjene zakona koje će građanima Distrikta garantirati sva prava koja ostvaruju građani Federacije BiH. I današnje prisustvo na ovoj tribini s namjerom je da pokažemo Brčacima da je Vlada Federacije „suvlasnik“ Brčko distrikta te da ima namjeru aktivno raditi na rješavanju problema svih građana, a naročito osjetljivih kategorija kakve su demobilisani borci i porodice šehida i poginulih boraca- kazao je Novalić.

Terzo je izjavio da je ispunjena većina zahtjeva demobilisanih boraca koji su do sada upućeni iz Brčko distrikta BiH prema Vladi Federacije.

– Kroz izmjene seta boračkog zakona poboljšali smo status porodica šehida i poginulih boraca, kao i porodica ratnih vojnih invalida i ono što je najbitnije uveli smo tzv. „švicarsku formulu“ tako da ta populacija neće više zavisiti od bilo koga ko sjedi u Vladi, nego će svake godine zakonski njihove naknade rasti. Kada je riječ o demobilisanim borcima, kroz izmjene zakona obuhvaćeni su svi borci koji imaju prebivalište na području Brčko distrikta BiH i RS-a. Ovim izmjenama svi borci će ostvariti pravo na egzistencijalnu naknadu na nivou Federacije. Prema procjenama, već 1.700 povratnika u RS i Brčko distriktu BiH ostvaruje ovo pravo – kazao je Terzo.

Predsjednik Koordinacije boračkih saveza Bošnjaković rekao je da su izmjene boračkih zakona završene do sredine aprila 2022. godine, te da su u znatnoj mjeri popravile status boračke poulacije i njihovih porodica.

– Što se tiče Zakona o osnovnim pravima boraca i članova njihovih porodica sramno je bilo kolika su primanja imali roditelji šehida i poginulih boraca i to je, hvala Bogu, ispravljeno. Kada je riječ o ratnim vojnim invalidima, za 100 posto su povećane naknade za tuđu njegu- izjavio je Bošnjaković.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je kazao da je današnja tribina dobra prilika da se analizira realizacija postavljenih ciljeva koji se tiču prava boračkih kategorija.

– Zahvaljujući zajedničkim sredstvima Vlade Federacije BiH i Brčko distrikta BiH u Brčkom je izgrađena stambena zgrada namijenjena demobilisanim borcima Armije RBiH i HVO-a. Zgrada ima 25 stambenih jedinica od kojih će 13 biti dodijeljeno borcima Armije RBiH i 12 borcima HVO-a. Odmah na početku rada Vlade Brčko distrikta u ovom sastavu izmijenili smo i lokalni zakon o javnoj imovini kako bi buduće korisnike mogli direktno uvesti u vlasništvo stanova- kazao je Kadrić.

 

 

Izvor: bihvlada.gov.ba

Izdvojeno