bdf.brcko@gmail.com

Pojačane kontrole neovlaštene potrošnje struje tokom grejne sezone u Brčko Distriktu

Elektrodistribucija JP “Komunalno Brčko” nedavno je objavila podatak da su gubici električne energije za osam mjeseci tekuće 2022. godine na nivou 9,19% i da su najniži od kada se mjere gubici u Brčkom. Gubici obično nastaju u prenosu električne energije zbog zastarjele mreže, no u najvećoj mjeri zbog neovlaštene potrošnje ili krađe struje.

„Jedan od projekata koji je doprinio smanjenju gubitaka je daljinsko automatsko očitanje potrošnje električne energije – AMM sistem, u okviru kojeg je do sada ugrađeno više od 8.000 brojila kod kupaca električne energije. Osim toga, radi se i na izmještanju mjernih mjesta, zamjenama mehaničkih brojila digitalnim, u saradnji sa građanima radi se na otkrivanju neovlaštene potrošnje električne energije i sankcionisanju takvih pojava, te drugim mjerama u skladu sa akcionim planom na smanjenju gubitaka“ istakao je Armin Drapić šef ove radne jedinice.

On je najavio da će tokom predstojeće grejne sezone biti pojačane kontrole na otkrivanju nelegalnih potrošača električne energije koji će osim finansijskih implikacija biti i krivično procesuirani.

Drapić je naglasio da je JP Komunalno kao ovlašteni snadbjevač električnom energijom potrošača u Distriktu još u aprilu  ove godine započelo pregovore sa sve tri Elektroprivrede u BiH oko nabavke ovog energenta za narednu godinu, no da još uvijek nije postignut konkretan sporazum ni sa jednom od njih.

Podsjetimo da je prilikom nedavne posjete Milorada Dodika člana Predsjedništva BiH Skupštini Brčko distrikta razgovarano i o problemu nabavke električne energije za narednu godinu. Tada je Dodik iskazao spremnost da Elektroprivreda RS nastavi i dalje da isporučuje struju za potrošače u Brčko distriktu kao što je to bila praksa i predhodnih godina.

Trenutna nabavna cijena megavat sata električne energije na berzama je deset puta veća nego prošle godine.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno