bdf.brcko@gmail.com

Završena trodnevna “Ljetna policijska škola – 2022” u Brčko Distriktu

Danas je završena osma po redu “Ljetna policijska škola – 2022”, koja se u protekla tri dana tačnije od 23. do 25.08.2022. godine održavala u prostorijama Policije Brčko distrikta BiH. Škola je organizovana u saradnji Policije Brčko distrikta BiH sa gradonačelnikom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM BiH), Kancelarijom OSCE-a u Brčkom i Crvenim krstom/križem Brčko distrikta BiH.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji saradnje mladih starosne grupe od 15-35 godina i Policije Brčko distrikta BiH čiji je cilj upoznavanje mladih sa sektorom sigurnosti, te shvatanje uloge i doprinosa mladih u izgradnji povoljnog sigurnosnog ambijenta.

Teme prezentacija ticale su se sigurnosti i Policije, osnovnih sloboda, uloge žena u sigurnosnom sistemu, razumijevanja krivičnih djela počinjenih iz mržnje i govora mržnje, izazova i ne/sigurnosti u digitalnom okruženju i vršnjačkog nasilja, socijalne inkluzije i omladinskog aktivizma, misije žena u EUFOR-u, te saradnje brčanske i Policije Republike Francuske. O njima su govorili predstavnici Međunarodne organizacije za migracije BiH (IOM), Organizacije za sigurnost i saradnju u BiH (OSCE), predstavnice Ministarstva sigurnosti BiH i EUFOR-a, Francuske ambasade u BiH i Policije Brčko distrikta BiH, a upriličen je i prikaz opreme Jedinice specijalne policije, te pokazna vježba gađanja sa učešćem polaznika škole, kao i obilazak nove zgrade Policije.

Ljetna policijska škola okončana je svečanim činom kada su zamjenik šefa Policije Brčko distrikta BiH, Senad Jašarević i ataše za unutrašnju sigurnost Republike Francuske Phillipe Gangloff uručili diplome i zahvalnice svim učesnicima.

Policija Brčko distrikta BiH izražava zahvalnost partnerima u pripremi i realizaciji ovogodišnje Ljetne policijske škole prvenstveno gradonačelniku Brčko distrikta BiH, Misiji IOM-a BiH i Crvenom krstu/križu Brčko distrikta BiH, uz napomenu da su značajnu ulogu imali i donatori, te međunarodni subjekti u BiH, kao i Evropski univerzitet Brčko distrikt, te samostalni preduzetnik za usluge i trgovinu Brankom iz Brčkog.

Stručni referent za odnose s javnošću

portparol Policije Brčko distrikta BiH

Dževida Hukičević

Izdvojeno