bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom obilježeno 27 godina od stradanja Srba u “Oluji”

U Brčkom je sinoć kod Spomenika srpskim braniocima Brčkog održan parastos i molitveno sjećanje na žrtve Oluje, te akademija sjećanja na brojna raspeća koja je srpski narod prošao u 20. vijeku. Svi prisutni su prisluživanjem svijeća i polaganjem bijelih ruža obilježili 27 godina od stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, koji se obratio na akademiji sjećanja, rekao je da je u istoriji srpskog naroda ovo jedan od najtužnijih datuma, kojih je, nažalost, bilo previše.

„Ovo je sasvim sigurno jedan od najtužnijih datuma u našoj istoriji, a nažalost takvih datuma je bilo mnogo i za mnogo veće narode. Zloba nije nešto što dijeli narode i vjere i pojedince. To je nešto što se nalazi u srcu svakog pojedinca i koleba se. Na nama je da se, kao narod, odbranimo od takvog zla. Ono što je konstanta kroz cijelu istoriju je da je upravo naš narod bio najveća žrtva kad god je dolazilo do pojave zla na nekakvoj svjetskoj i istorijskoj pozornici. U svakom slučaju na nama je da se sjećamo ovakvih događaja da upozoravamo da se ovo nikada nikome i nigdje ne bi više ponovilo“, rekao je ovom prilikom Siniša Milić predsjednik Skupštine distrikta.

Pomen na prognane i ubijene održan je u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjete” i “Konzervativnog kluba” iz Brčkog u okviru manifestacije “Kosovsko raspeće od Jasenovca do Oluje“. U ime organizatora Miloš Subotić, član Konzervativnog kluba iz Brčkog je rekao da, dok neki slave protjerivanje i ubijanje civila, srpski narod se, kako dolikuje, prisjeća onih koji su ubijeni i protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta.

“Drago mi je da u Brčkom obilježavamo 27 godina od genocida i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svjetskog rata. Iako je Srpska Krajina pala, mi se i dalje itekako sjećamo tih dana tokom kojih su mnogi Srbi iz Krajine potražili utočište i u Brčkom. Nadamo se da ćemo se vratiti u Knin”, istakao je Subotić.


Na istom mjestu prisutnima se video porukom obratio prof. dr Miloš Ković, istoričar i redovni profesor Univerziteta u Beogradu kome je 13. marta zabranjen ulaz u BiH. U programu su učešće uzeli i guslar Luka Bošnjak, te recitatorska sekcija “Prosvjete”.

Pomen na prognane i ubijene  održan je u organizaciji  SPKD “Prosvjete” i “Konzervativnog kluba” u okviru manifestacije “Kosovsko raspeće od Jasenovca do Oluje”, a manifestaciju je pratila izložba ikona sestre Marije iz manastira Jasenovac.

Manifestacija je počela 27. jula na Trgu mladih, koncertom kosovsko-zavjetnih pjesama u izvođenju trinaestogodišnje djevojčice sa Kosova i Metohije Pavline Radovanović i izložbom ikona “Sveti novomučenici jasenovački u svjetlu vaskresenja” sestre Marije iz manastira Jasenovac. Narednog dana u Kulturno-administrativnom centru “Patrijarh srpski Pavle” profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo održao je predavanje o stradanju srpskog naroda. Manifestacija će biti završena 6. septembra izložbom slika iz Donje Gradine o stradanju Srba, Roma i antifašista.

Izdvojeno