bdf.brcko@gmail.com

Uz magistralni put Cerik – Brčko neobična bosanska kuća

U selu Dubrave, tik uz magistralni put Cerik – Brčko, brojni prolaznici zastanu da pogledaju malu, neobičnu bosansku kuću koja se od loze penjačice ne vidi ni s jedne strane.

Kako nam je rekla 86-godišnja vlasnica Luca Hrgovčić, kuću je s pokojnim suprugom Ivom sagradila prije 60 godina, i to od stare velike štale, riglovanom ciglom. U njoj su živjeli sa svoje šestero djece, od kojih su danas živi Nikica, Kruno, Krešo i Filip.

Odrasli su u ovoj neobičnoj kući u kojoj danas niko ne živi. Boje se, kada loze popuste, da će se kuća srušiti, pa su stoga sagradili novu kuću.

Lijepi trenuci

– Brojni ljudi zastanu da vide ovu neobičnu pojavu i veliku zelenu lozu koja je obuhvatila zidine sa svih strana, od temelja do krova, pa i okolne vodove električne struje. Ovu lozu penjačicu iz Švicarske je donio sin Filip, zasadio je, a ona je krenula svom silinom osvajati kuću. Ima jak korijen, pa mi se čini, kada bi sa stare, oronule kuće lozu uklonili, ona bi se srušila. Ovako, neka je, ne smeta nikome, a nas podsjeća na davno prošlo vrijeme – kazala je za „Avaz“ Hrgovčić.

Kako je istakla, u njoj su proveli najviše lijepog vremena, no bilo je i teških trenutaka zbog borbe za egzistenciju.

  • Hrgovčić: Čuva je od rušenja

    Hrgovčić: Čuva je od rušenja

    Foto: H. Čalić


– U njoj sam odgojila našu djecu, školovali smo ih i kao vjernike odgajali, da rade i uče svoju djecu – kazala nam je Luca.

 

Sada živi u novoj kući. Djeca su se razišla, jedni u Hrvatsku, drugi u Švicarsku, treći u Njemačku. I okolne kuće su prazne.

– Vidite ove sobe i stare vitrine, ovdje smo moj pokojni Ivo i ja sa svojom djecom život proveli. I nismo se žalili. Danas je drugo vrijeme, a sada našu praznu kuću krasi ova loza penjačica – istakla je ona.

Uljepšavanje doma

Luca se, iako ima 86 godina, ne žali, bole je koljena, ali se ne da.

Radost vidi u unucima i praunucima, a sretnom je čini i uljepšavanje domaćinstva.

– Volim da moja kuća blista od čistoće, odiše cvijećem… Avlija je ukrašena raznim vrstama ukrasnog kamena – kazala je Hrgovčić.

 

Izvor: avaz.ba

Izdvojeno