bdf.brcko@gmail.com

Mladi Brčak Ivan Kelava ostvario zapažen uspjeh na festivalu dugometražnog filma u Karlovim Varima

Mladi brčanski filmski radnik, reditelj i producent Ivan Kelava, zabilježio je zapažen uspjeh na nedavno okončanom festivalu dugometražnog filma u Karlovim Varima sa ostvarenjem pod nazivom „Stric“- čiji je glavni producent bio upravo Ivan Kelava.

„Ovaj dugometražni film smo prošle godine snimali u Hrvatskoj uglavnom u Zagrebu i Zagorju. Žanrovski to je triler sa elementima apsurda i crnog humora u kojem stric, kao i mnoga naša rodbina, dolazi iz Njemačke za Božić. Radnja je locirana u osamdesete godine negdje na prostorima biše Jugoslavije a stric u „mercedesu“ponosno ulazi u dvorište i dijeli poklone familiji, no brzo shvatamo da sve nije onako kako se na prvi pogled čini. Radnja je univerzalna a i dešavanja su puno bliža sadašnjem trenutku nego osamdesetim godinama prošlog vijeka“, ističe Kelava.

Naslovnu ulogu tumači Miki Manojlović, još su u filmu Goran Bogdan, Ivana Roščić i Roko Svitavica.

“Festival u Karlovim Varima se inače smatra takozvanim „A festivalom“ i u rangu je Kana, Berlina ili Venecije, te smo se sa zadovoljstvom odazvali njihovom pozivu. Naš film je inače, bio dio programa koji se zove „proksima“, i koji od ove godine ima globalni karakter“, naglašava Kelava.

Za sami festival pored „Strica“ bilo je odabrano i pozvano još jedanaest filmova praktično iz cijelog svijeta.

„Sa nama u konkurenciji pored ostalih su bile kolega iz Španije, Irske, Kanade, Češke, a kad se ima u vidu samo snaga kinematografija pomenutih zemalja onda je naš uspjeh tim značajniji“, ističe Ivan Kelava.

Cijeli film je Hrvatsko-Srpska koprodukcija, a direktor fotografije je eminentni snimatelj Miloš Aćimović, koji praktično živi na relaciji Beograd-Njujork.

„Dobio sam pred pozive da sa filmom gostujemo još na dva eminentna festivala. Za sada ne bih pominjao koja ali ću reći da se oba održavaju u jesen ove godine. Narednog utorka je premijera „Strica“ u Hrvatskoj, odnosno Puli, samo dva dana kasnije smo u Srbiji čime počinje šestonedeljna turneja po zemljama, odnosno gradovima regiona, a nastojaću svakako film dovesti i u Brčko“, kazao je Kelava.

S obzirom da se kao mlad, gotovo u potpunosti pozicionirao unutar evropske filmske industrije, pitali smo Ivana hoće li se skoro pozicionirati i u „bračnim vodama“ te hoće li izabranica biti iz Brčkog, Gunje, Zagreba ili iz Londona gdje sada živi i radi.

„O bračnom pozicioniranju razmišljam, no kad će to tačno biti neću reći jer bi me onda majka Marija, otac Krešo a i sestra Ivana mogli držati za riječ a to bi mogla biti ozbiljna situacija“, uz smjeh je odgovorio Kelava.

Inače Ivan Kelava je prije petnaestak godina u Gunji pokrenuo „Ljetnju školu filma Gunja“, u kojoj su učestvovali gotovo svi mladi ljudi iz Slavonije ali i Brčkog od kojih su mnogi i ostali u Filmskoj industriji.

„Sama škola još uvjek traje, a ljubav za film i umjetnost, nam je usadio nastavnik Hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Gunja Josip Krunić, kome sam neizmjerno zahvalan što mi je pomogao da odaberem svoj umjetnički životni put. Svakako da prije svega zahvalnost dugujem svojoj porodici, majki Mariji, tati Kreši te sestri Ivani, koji su me u svemu podržavali”, zaključio je Ivan Kelava, s kojim će zbog uspjeha koji su pred njim, biti još puno povoda za razgovor.

Foto: Pixabay

Izdvojeno