bdf.brcko@gmail.com

Stanovnici Brčko Distrikta BiH su se mirnom šetnjom prisjetili genocida u Srebrenici

Na području Brčko distrikta danas je, kao i u Federaciji BiH  dan žalosti, čime se podsjeća na  genocid počinjen u Srebrenici prije 27 godina. Tim povodom  brčansko Udrženje prijatelja Srebrenice i Podrinja organizovalo je mirnu šetnju  od južnog dijela Distrikta, do gradske jezgre Brčkog, dugu dvadest kilometar u kojoj je učestvovalo više stotiona građana, uz osnovnu poruku „Da se ne zaboravi i ne ponovi“.

„Danas Brčko odaje počast, odnosno prisjeća se više od 8.000 nedužno stradalih u genocidu počinjenom jula 1995. godine u Srebrenici. Dio članova našeg udruženja prošao je kompletan  „Marš mira za Srebrenicu“ i danas će prisustvovati kolektivnoj dženazi, a mi smo u samoj gradskoj jezgri Brčkog priredili  prigodan program, s ciljem podsjećanja na genocid i s nadom, da se više nikada i nigdje ne ponovi“, rekao je predsjednik Udruženja prijatelja Srebrenice i Podrinja Brčko Admir Karalić. Jedna od najmlađih učesnica mirne šetnje za Srebrenicu bila je i trinaestogodišnja Una Junuizović.

„Prepješačila sam ovih dvadeset kilometara kako bi i praktično potvrdila svoju i  želju svojih vršnjaka da najkonkretnije pokažemo kako genocid u Srebrenici ne smije da se zaboravi“, rekla je Junuzović. Gotovo identično razmišlja i najstariji učesnik šetnje  Fehim Karaahmetović.

„Dvadeset kilometara sam prepješačio lakše nego što sam očekivao valjda nošen željom da se solidarišem sa stradalim u genocidu, te  da poručimo preživjelim članovima njihovih pododica da osjećamo i djelimo njihovu bol“, naglasio je Karaahmetović.

Inače, među više stotina  brčaka,koji su  mirnom šetnjom podsjetili na genocid u Srebrenici bili su i zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta iz reda Bošnjaka, predvođeni gradonačelnikom Esedom Kadrićem.

 

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno