bdf.brcko@gmail.com

Medijski istup gospodina Pašalića opasan presedan

Opštinski odbor SNSD-a u Brčkom najenergičnije odbacuje tvrdnje bivšeg poslanika u Skupštini distrikta Enesa Pašalića da „Dodik, SNSD i njegovi politički predstavnici u Brčkom vrše udar na Brčko i pitanje je vremena kada će biti ugrožen njegov status“.

Ove tvrdnje iznesene su u listu „Slobodna Bosna“, a prenijeli su je i mediji u Brčkom, povodom odluke Apelacionog suda distrikta Brčko o odbacivanju zahtjeva za ocjenu usklađenosti Zakona o advokatskoj djelatnosti sa Statutom distrikta Brčko.

Iako se presude Apelacionog suda, kao vrhovne pravne instance u Brčkom ne komentarišu, gdin Pašalić je ustvrdio da je pomenuta odluka „blago rečeno neozbiljna i da je pravosuđe u Distriktu u velikoj mjeri politizovano kao i u cijeloj BiH“.

Odbacujući u potpunosti optužbe na račun SNSD-a, ovakve „javne medijske izlete“ smatramo veoma opasnim presedanom, koji upravo podriva temelje distrikta Brčko, ne samo zbog težine optužbi na račun naše stranke, već i zbog činjenice da je Apelacioni sud, i u presudi koja se tiče statutarnosti Zakona o notarima, jasno stavio do znanja da se zakonskim rješenjima Skupštine, kako u pogledu Zakona o notarima, tako i Zakona o advokaturi i Zakona o stečaju, ne zadire u Statut distrikta.

S obzirim da se osporavanim zakonima određene funkcije i ovlaštenja povjeravaju entitetskim komorama koje su organizovane u obliku profesionalnih (strukovnih) udruženja, ne može se reći da su te funkcije i ovlaštenja povjerene entitetima odnosno njihovim organima vlasti, stav je Apelacionog suda distrikta.

Ono što posebno zabrinjava, osim laži iznesenih u toj izjavi, jeste i činjenica da one dolaze iz javnog sektora distrikta, tačnije od lica koje je izabrano u članstvo UO Radio novinske ustanove u Brčkom, a koje je, očigledno, zaboravilo da mu je istekao mandat poslanika.

Izvor: InfoBrčko

 

Veza sa:

Intervju sa E. Pašalićem: Divna prilika za bolju Bosnu bila je upravo u Brčkom.

 

Izdvojeno