bdf.brcko@gmail.com

“U logoru Luka je ubijeno između 180 i 200 nedužnih civila”

Polaganjem vijenaca i cvijeća pored hangara u dvorištu JP Luka te prisjećanjem na zločine počinjene tamo, danas je obilježen Dan logoraša BiH.

Prisustvujući obilježavanju stradanja civila u logoru “Luka”, predsjednik Udruženja logoraša BiH Seid Omerović je podsjetio da udruženje kroz kulturu pamćenja želi ne samo sačuvati sjećanje na ubijene, već i institucijalno riješiti status preživjelih logoraša širom BiH.

“Jako je važno donijeti adekvatne zakone i stoga očekujemo jaču podršku vlasti na svim nivoima”, naglasio je Omerović.

“Kad ovo kažem prije svega mislim i na dešavanja ovdje u Brčkom, zbog surovosti mučenja, te načina ubijanja logoraša. No ono što je ključno, a itekako nam nedostaje, to je institucionalna podrška, što se prije svega odnosi na adekvatnu zakonsku regulativu”, naglasio je Omerović, prenosic Fena.

Dodao je da u ovom pravcu svi, a naročito udruge proistekle iz Armije Republike BiH, logorašima moraju dati apsolutnu i mnogo jaču podršku, s obzirom da je evidentirano više od 700 lokacija na kojima su u BiH privođeni, maltretirani i ubijani nedužni civili nesrpske nacionalnosti.

“U logoru Luka je prema našim informacijama ubijeno između 180 i 200 nedužnih civila, a na stotine ih je mučeno, samo zato što su bili drugi i drugačiji, odnosno nisu bili Srbi”, rekao je predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta Amir Didić.

Predsjednik Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Distrikta Marin Brkić  ističe da su priče o “Luci” kao „sabirnom centru“ apsolutna laž.

“Luka je bila klasični logor u kojem se mučilo i ubijalo nedužne. Jer da je Luka bila sabirni centar ne bi Sava nosila leševe, a mnogi od onih koji su mučki ubijeni, bili bi još među živima”, kazao je Brkić.

U sklopu obilježavanja 32. godišnjice od počinjenih zločina nad nesrpskim civilima u Brčkom danas je na loklaitetu Zanatski centar u centru grada Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije Brčko, zajedno sa članovima porodica dvojice ubijenih na tom mjestu, Hajrudina Muzurovića i Huseina Krše, položili cvijeće.

Toga dana 7. maja 1992. godine beogradski fotoreporter Bojan Stojanović zabolježio je trenutak kada su likvidirana ova dvojica stanovnika Brčkog.

Nakon 32 godine članovi porodica poginulih imali su priliku da polože cvijeće na mjesto stradanja te zatražili od nadležnih vlasti da se na tom mjestu postavi spomen ploča u znak sjećanja na nevino ubijene civile.

Sin ubijenog Huseina Krše, Mustafa Kršo, rekao je da osoba koja je ubila njegovg oca leži u zatvoru za druga djela i izrazio nada da buduće generacije kroz ovakve strahote neće prolaziti, jer, kako smatra, suživot u ovom gradu je moguć.

 

 

Izvor: SB

Izdvojeno