bdf.brcko@gmail.com

Mušanoviću tri godine zatvora zbog prometa droge na području Brčko Distrikta

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Edina Mušanovića (36), po optužnici za organizirani kriminal u vezi s prometom opojnih droga na području distrikta Brčko i Tuzlanskog kantona. Mušanović, jedan od šestorice optuženih u okviru organizirane grupe koja je na području Brčkog i Gračanice prometovala preko stotinu kilograma opojnih droga, osuđen je na trogodišnju zatvorsku kaznu, saopćeno je iz Tužilaštva.

“Kriminalna grupa koja je djelovala od 2018. godine razbijena je u aprilu prošle godine, kada su Tužilaštvo i Policija Distrikta sproveli operativnu akciju Klanac. Tada je slobode lišen veći broj lica, a već u oktobru 2021. g. Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njenog organizatora Hajrudina Tursunovića, kao i članova Edina i Sedina Mušanovića, Adnana Rečice i Eldina Agušija. Tursunović je optužen da je s ciljem ostvarivanja finansijske koristi organizirao grupu povezavši se s drugim licima kojima je podijelio tačno određene zadatke za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji opojnih droga”, navode iz Tužilaštva.

Sumnja se da su komuniciranjem putem mobilnih aplikacija, po njegovim nalozima, Edin Mušanović, Aguši i njemu poznata lica vršila prijevoz opojnih droga, dok su Rečica, Sedin Mušanović i Edin Mušanović opojnu drogu raspoređivali po skrovitim mjestima pored putnih komunikacija obraslim rastinjem.

“Tursunovića se tereti da je zatim zajedno s Rečicom pronalazio te lokacije, obilježavao ih, a potom ih tokom vožnje vozilom pokazivao Ahmetu Todorovu i licu A.Š, koji su drogu dalje preuzimali i prodavali na području distrikta Brčko. Kako se navodi u optužnici, oni su novac od prodaje predavali Tursunoviću ili licu koje bi on poslao prijeteći ubistvom onom ko ga spomene policiji ili teškim tjelesnim povređivanjem ako preuzme drogu bez njegovog znanja ili mu ne preda novac. Optuženima je stavljeno na teret da su u okviru takve organizacije prometovali najmanje 109 kilograma kanabisa i amfetamina, te 4 500 tableta MDMA-a tzv. ecstasy”, stoji u saopćenju.

Svi su optuženi za krivična djela organiziranog kriminala (iz člana 336 Krivičnog zakona Distrikta), u vezi s krivičnim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga (iz člana 232 Krivičnog zakona). Tužilaštvo je optužnicom predložilo trajno oduzimanje predmeta privremeno oduzetih u pretresima zatraživši od suda oduzimanje pronađene opojne droge, ali i putničkih vozila Audi A8 i Hyundai korištenih za izvršenje krivičnih djela.

Uz to, izričito je zatraženo oduzimanje cjelokupne imovinske koristi, odnosno novca pribavljenog krivičnim djelima. Nedavno je u ovom slučaju započelo i suđenje pred Osnovnim sudom distrikta Brčko, a nakon što je ranije, u odvojenom postupku, Todorov osuđen na kaznu zatvora od dvije godine, sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom zaključio je i Edin Mušanović koji je zatim nepravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

 

 

Izvor: N1

Izdvojeno