bdf.brcko@gmail.com

Proglas ReSTART-a: Visoki predstavnik proizveo krizu, ukoliko je riješi u korist jedne stranke slijede masovni protesti

Iz Udruženja ReSTART BiH koji je organizator nekoliko protesta ispred OHR-a danas su se oglasili proglasom.

“Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, nevladine organizacije, političke partije i sve druge subjekte koji pod okriljem internacionalne zajednice direktno ili indirektno odlučuju o sudbini naše domovine, na zajedničku saradnju u borbi za građanski model uređenja države. Neformalna grupa građana ReSTART BiH se zalaže za modernu, liberalnu, građansku Bosnu i Hercegovinu, te u tom svojstvu odbijamo biti dio bilo kakvih međustranačkih konflikata, jer smo apsolutno nezavisni u svom djelovanju.

Naš cilj je stvaranje društveno-političkog ozračja u kojem će svi građani biti jednaki u pravima i pred zakonom i u kojem će se poštovati ljudska prava odnosno princip “jedan čovjek – jedan glas”. Smatramo da je opšte jedinstvo ključno za postizanje tog cilja i da svi zajedno trebamo raditi na tom projektu. Naše djelovanje danas je prvenstveno usmjereno na kritiku rada Ureda visokog predstavnika, koji svojom arogancijom i podaničkim odnosom prema samo jednoj političkoj stranci vraća Bosnu u etno-feudalno političko uređenje. Kao dobitnik ordena Ante Starčevića u Hrvatskoj, visoki predstavnik se stavio u službu svog nalogodavca Andreja Plenkovića koji se javno hvali da je autor teksta amandmana na Ustav FBiH i Izborni zakon. Nakon što je na dan izbora objavio ono što su mu u Zagrebu napisali i na taj način zadovoljio apetite stranke koja je blokirala FBiH četiri godine, visoki predstavnik je proizveo novu krizu.

Postaje očigledno da će u etnički baziranom političkom sistemu, uvijek neko biti u prilici da blokira formiranje vlasti. Pat poziciju koju je proizveo svojom odlukom (donesenom na dan izbora), Visoki predstavnik će ovih dana morati rješavati. Svako novo rješenje koje ponudi, mora biti principijelno i trajno i kao takvo uneseno u Ustav. Daljom diskriminacijom koja podsjeća na aparthejd se to zasigurno neće postići, nego samo proizvoditi nove podjele i netrpeljivosti između etničkih skupina.

Ako visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu bude sa svojom novom odlukom i dalje zastupao interese samo jedne stranke, a suprotno presudama u Strazburu i preporukama EU, ReSTART BiH obećava još masovnije proteste bez obzira da li će odluku donijeti na praznik!

Zato ponovo pozivamo sve političke subjekte da svoje djelovanje usmjere ka daljnjoj izgradnji suverene, demokratske, liberalne građanske države u kojoj će nosilac suvereniteta biti građanin, a ne etnija. Samo zajedničkim snagama možemo izgraditi državu po mjeri svih građana”, navodi se u proglasu.

 

 

Izvor: nap.ba

Izdvojeno