bdf.brcko@gmail.com

Polaganjem cvijeća na savskom mostu obilježena 32. godišnjica stradanja civila u Brčkom

Polaganjem cvijeća i vijenaca na mostu  preko rijeke Save koji povezuje  Brčko i Gunju u Republici Hrvatskoj više udruženja proisteklih iz proteklog rata obilježilo je 32. godišnjicu  stradanja nekoliko desetina civila.

Negdje oko 100 ljudi u tim trenucima je ubijeno, odnosno izgubilo je  život. Ono što znamo je da su do sada identifikovana dva lica. Riječ je o jednoj ženskoj osobi iz Doboja i jednom muškarca iz Jelaha – naglasio je predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčkog Sead Golić.

Predsjednik Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Distrikta Marin Brkić  kaže da nije optimista kad se radio o podizanju optužnice za ovaj zločin.

– Most je bio stvarnost. Most nije bio film. Na mostu su izginuli nedužni ljudi, čijih dijelova tijela raskomadanih eksplozivom nema ni dan danas. Počinioci zločina i nalogodavci nisu kažnjeni, jer neko očigledno krije dokaze i ja mislim da optužnica za most nikad neće ugledati svijetlo dana, zbog nekih struja unutar samog Tužilaštva – rekao je Marin Brkić.

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić smatra da je brčanski most jedno stratište  koje je “ucrtano na mapi svijeta”.

– Malo je dokaza, svjedoci koji su u posjedu dokaza biološki odlaze, tako da tužilaštvo i policija na neki način su uskraćeni za mogućnost da identifikuju počinioce – rekao je gradonačelnik Nišić dodavši da je jako bitno da ovaj most bude mjesto opomene, mjesto apela, mjesto sjećanja, ne samo na nedužne civile koji su izgubili živote prije 32. godine, već i na sve civilne žrtve bilo kom narodu da pripadaju.

Današnje obilježavanje godišnjice stradanja civila organizovali su Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko u koordinaciji sa Udrugom obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Distrikta, te Udruženjem za pomoć žrtvama i preživjelim seksualno nasilje „Suze“, kao i Udruženjem logoraša Brčko Distrikta.

Izdvojeno