bdf.brcko@gmail.com

Mladi u Brčkom u velikom broju konzumiraju SNUS, proizvod opasan za njihovo zdravlje

Među učenicima osnovnih i srednjih škola u Brčko distriktu u posljednje vrijeme se pojavio novi zabrinjavajući i opasni trend konzumacije snusa, saopšteno je danas iz Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

Ovaj proizvod se često prodaje u malim kutijama i dostupan je na gotovo svakoj trafici u BiH, dok je u većini zemalja Evropske unije zabranjen.

Snus je duhanski proizvod koji sadrži mljeveno lišće duhana, vodu i natrijum karbonat. Može sadržavati i arome, poput mente ili mentola. Prvi put je proizveden u Švedskoj početkom 18. stoljeća. Zbog toga se još uvijek ponekad naziva švedskim snusom. Koristi se tako što se vrećica snusa stavi između usne i desni, gdje pljuvačka rastapa sadržaj kesice. Iako ga mnogi smatraju proizvodom koji pomaže pri prestanku pušenja, on zapravo uvodi mlade ljude u sam proces početka ovisnosti.

Djeca i mladi koji konzumiraju snus su posebno ugroženi jer njihovi organizmi još nisu razvili sve mehanizme za suočavanje sa štetnim učincima duhana.

Osim toga, konzumiranje snusa u ranoj dobi može dovesti do ovisnosti o duhanu, što je teže liječiti u kasnijim godinama života. Pola grama nikotina može biti smrtonosna za ljude, a posebno za adolescente. Prosječna kutija snusa sadrži oko 60 miligrama nikotina, što je ekvivalentno količini nikotina u tri kutije cigareta.

Kada se snus koristi, nikotin se brzo apsorbira kroz sluznicu usne šupljine. Ako se smjesa zadrži u ustima duže od pet minuta, postoji rizik od trovanja, a gutanje može dovesti do vrlo ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Snus se ne konzumira pušenjem, pa samim tim ne utiče direktno na pluća, ali postoji mogućnost od obolijevanja usne duplje, desni, zuba i zubne gleđi.

Također, dugotrajna upotreba može da dovede do karcinoma jezika, krajnika, grla i ždijela. Srčani udar je samo jedna od kardiovaskularnih bolesti koje su usko povezane sa pušenjem duhana, a upotreba snusa zbog veće koncentracije nikotina može dodatno povećati rizik od srčanog udara sa smrtnim ishodom.

Visoki nivoi nikotina smanjuju efikasnost insulina u tijelu pa je pušačima sa dijabetesom potrebno više insulina da bi regulisali nivo šećera u krvi.

Zbog toga pušači imaju 30-40% veće šanse da razviju dijabetes tipa 2, a prelaskom na upotrebu snusa taj rizik može biti samo veći, odnosno sposobnost kontrolisanja šećera u krvi se smanjuje.

Upotreba snusa u trudnoći povećava rizik od mrtvorođenosti, prijevremenog porođaja i rascjepa usne i nepca. Simptomi predoziranja uključuju mučninu, povraćanje i glavobolju. Pojavljuje se razdražljivost, problemi s koncentracijom, poremećaji sna, a nerijetko i ubrzano lupanje srca.

Pretjeranu upotrebu snusa je lako otkriti jer njegovo često korištenje ostavlja promjene u ustima. Na unutarnjoj strani gornje usne i zubnog mesa često se vide opekotine uzrokovane hemikalijama, a dolazi i do promjene boje sluznice usta, pojave ranica ili čireva.

Jedan od znakova pretjerane konzumacije je i stanje omamljenosti. Aktivisti koji se bore protiv upotrebe snusa među tinejdžerima upozoravaju na njegov privlačan izgled, sličan slatkišima, što ga čini privlačnim za djecu.

Posebno zabrinjavajuće je izvješće da neke djevojke tvrde kako im konzumacija snusa smanjuje apetit i reguliše tjelesnu težinu. Djeca i mladi treba da budu upoznati sa štetnim efektima snusa kako ne bi došli u iskušenje da ga probaju ili konzumiraju, navedeno je u saopštenju Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta.

 

 

 

Izvor: eBrčko

Izdvojeno