bdf.brcko@gmail.com

U spomen na jednog Brčaka: Preminuo Teufik Isaković-Fiko

U ponedjeljak 20.05. 2024. godine ovaj svijet napustio je Teufik Isaković, rođen u Brčkom 1945. godine. Potiče iz poznate brčanske porodice Isaković . Od svoje trideset i pete godine živi i radi u Subotici, gdje je i okončao ovozemaljsko putovanje u osamdesetoj godini života. U periodu od  2005. do 2019. godine trajala je vrlo uspješna saradnja brčanskog Preporoda sa Muslimanskim  kulturnim centrom,  kasnije (2008) Udruženjem Bošnjaka Vojvodine, sa sjedištem u Subotici, koju je inicirao i njegovao Teufik Isaković.  U  Muslimanskom kulturnom centru u Subotici obavljao je funkciju predsjednika Izvršnog odbora  dok je u Udruženju Bošnjaka Vojvodine bio predsjednik Udruženja.

Rođen je 17. maja 1945. godine u poznatoj brčanskoj mahali Prnjavor, koja je u tim generacijama iznjedrila veliki broj istaknutih intelektualaca, umjetnika, sportista i stručnjaka u raznim oblastima. Teufik je bio najstariji od petero djece oca Adema Isakovića i majke Džemile, rođene Ekmečić. Njegov visoki rast i sportski duh bile su pretpostavke za bavljenje sportom.  Ozbiljne  domete u košarci i odbojci upotpunjavali su njegovi umjetnički afiniteti  prema slikarstvu, pozorištu i muzici, što je pretpostavljamo naslijedio od Ekmečića i Morića. Teufikova majka Džemila Ekmečić i nena Safeta Morić potiču  iz familija koje su podarile Brčkom veliki broj umjetnika.

U Brčkom je završio osnovnu i Srednju ekonomsku školu a u Sarajevu studirao ekonomiju. Poslije odsluženja Jugoslovenske narodne armije  zaposlio se u preduzeću Šipad “29. Novembar”  iz Orašja, kao predstavnik Šipada u Vukovaru. U Orašje se vraća nekoliko godina poslije i u istoj firmi vodi komercijalne poslove sve do 1979. godine kada se seli u Vojvodinu. Zapošljava se u subotičkom preduzeću “Sever”, gdje takođe radi kao komercijalista.  Imao je tri braka; u Brčkom,Vukovaru i Subotici; i u svakom braku po jedno dijete, dvije kćeri i sina. U Subotici je okončao radni vijek gdje je i umro, nakon kraće i teške bolesti, tek tri dana nakon što je napunio 79 godina.

Afiniteti prema umjetnosti i sportu ispreplitali su se i dolazili do izražaja u različitim fazama života Teufika Isakovića. U osmom razredu osnovne škole imao je prvu izložbu umjetničkih radova (slika),  ispred tek izgrađene samoposluge, u centru grada. Tokom srednjoškolskog obrazovanja, osim slikarstva, posebnu ljubav i rezultate iskazuje prema folkloru i pozorišnoj umjetnosti. U našim razgovorima o odrastanju u Brčkom neizostavno je spominjao svoj angažman u Amaterskom pozorištu “Vaso Pelagić”, ponosan na nekoliko svojih zapaženih glumačkih uloga. Ljubav i talenat prema  muzici posebno je iskazao u Vokalno instrumentalnom sastavu “Elektroni” kao solista,  te učestvujući više puta na brčanskom festivalu  “Mladi graditelji”.

Teufik Isaković u Amaterskom pozorištu „Vaso Pelagić“ i Vokalno- instrumentalnom  sastavu „Elektroni“

Bio je talentiran košarkaš i odbojkaš. Za vrijeme radnog angažmana u Vukovaru nastupao je za košakaški i odbojkaški klub “Vukovar” i postizao zapažene rezultate. U posljednje dvije decenije života posebnu ljubav ispoljava prema starim automobilima. U jednom periodu posjedovao je  čak 17 vrijednih oldtimera i obavljao funkciju predsjednika Udruženja oldtimera u Subotici. Nakon smrti supruge Marije (2021) vraća se ljubavi prema slikarstvu. Prijateljima iz djetinjstva i mladosti posvetio je i naslikao  portrete, poklanjajući ih uz njihove rođendane.

Košarkaški klub Vukovar – Borovo (broj 11)                     Odbojkaški klub Vukovar (broj 8)

Saradnja sa Preporodom Bosne i Hercegovine započinje 2005. godine, u fazi priprema osnivačke Skupštine Muslimanskog kulturnog centra u Subotici. Obzirom da je Subotica poznata kao grad sa mnoštvom kulturnih, etničkih i vjerskih različitosti, osnivači Muslimanskog kulturnog centra  prvobitno se opredijeljuju za naziv koji bi trebao i mogao intergrirati različite etničke grupe, islamske tradicije. Osnivačka skupština  Centra održana je 17. juna 2005. godine u prelijepoj Gradskoj kući u Subotici uz prisustvo velikog broja članova diplomatskog kora, političkog vrha Vojvodine i Subotice te brojnih predstavnika kulturnog i vjerskog života. Te večeri sam , u svojstvu predstavnika Preporoda Bosne i Hercegovine, prvi puta sreo  Teufika Isakovića, koji je izabran za predsjednika Izvršnog odbora Muslimanskog kulturnog centra u Subotici. Od tada započinje intenzivna institucionalna saradnja na polju kulture I umjetnosti. Na inicijativu predsjednika Centra gosp. Ibrahima Rustemovića-Hudutija  i podršku Teufika Isakovića u Subotici organiziramo javna predavanja i nastupe na lokalnim televizijama profesora sarajevskog univerziteta Orhana Bajrajktarevića i Šaćira Filandre. Suboticu često, uz različite povode, posjećuju i drugi poznati intelektualci te kulturna Udruženja Bošnjaka  iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Osjećajući potrebu jače saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i afirmacijom bošnjačkog i bosanskohercegovačkog identiteta 2007. godine osniva se Udruženje Bošnjaka Vojvodine sa sjedištem u Subotici a za predsjednika bira Teufik Isaković. Na poziv Udruženja Bošnjaka Vojvodine za konkretnu saradnju  odazvao se i brčanski Preporod (u tri navrata) realizacijom cjelovečernjih programa u dvorani Kulturno-umjetničkog društva “Mladost” (2014), Bunjevačkom kulturnom centru (2017) i Gradskoj kući 2018. godine.Uspješna saradnja krunisana je  08. decembra 2018. godine u Domu kulture u Brčkom umjetničkim programom “Raznolikost kultura kao vrijednost” u kojem su predstavljeni gradovi Subotica i Sjenica uz zapažen nastup foklornih ansambala “Mladost” iz Subotice I “Gajret” iz Sjenice.  U znak zahvalnosti za višegodišnju i bogatu saradnju i svesrdnu pomoć brčanski Preporod je Teufiku Isakoviću uručio posebnu zahvalnicu.

Nastupi brčanskog Preporoda u Gradskoj kući (2018) i Bunjevačkom kulturnom centru (2017)

Danas, 22. maja u 14 sati, na Kerskom groblju u Subotici bit će ukopano tijelo Teufika Isakovića, Brčaka po rođenju, koji je u Subotici  proveo više od pola života. Zavolio je Suboticu i sa ushićenjem govorio o njenoj historiji i multikulturnom identitetu, ali je sa velikim ponosom, svuda i u svakoj prilici, isticao svoj brčanski i bosanski identitet. Za sve lijepe trenutke, dugogodišnje prijateljstvo i gostoprimstvo  dugujemo zahvalnost i čuvamo sjećanje  na Teufika – Fiku Isakovića.

Vječni mir i milost Božija tvojo duši!

U Brčkom, 22. maja 2024. godine

Zapisao Ćazim Suljević

 

 

 

Izdvojeno