bdf.brcko@gmail.com

Pećka Patrijaršija zvanično ima metoh (posjed) u Brčkom

Prije nepunih godinu dana, tačnije 12. maja 2023. godine, objavili smo članak pod nazivom Mati Fevronija Pećka iz Sandića – „Vi idite ja neću“ kojim je javnost upoznata sa činjenicom da je mati Fevronija, koja je bila neizmjerno značajna monahinja i igumanija Pećke Patrijaršije, rodom iz okoline Brčkog.

Izvor: Wikipedia, mati Fevronija

Zatim smo 25. maja 2023. godine objelodanili i želju blaženopočivše igumanije manastira Pećka Patrijaršija Fevronije i njene sestre monahinje Julijane Božić iz Sandića da nekretnine, odnosno zemljište, koje su posjedovale na području naselja Gredice nedaleko od Brčkog, testamentom zaveštaju manastiru Pećka Patrijaršija na Kosovu i Metohiji, koji je inače pod direktnom upravom patrijaršijskog trona Srpske pravoslavne crkve.

Autor fotografije: Konstantin Milovanović

Danas, sa velikom radošću, možemo da objavimo i da je Osnovni sud Brčko distrikta BiH donio rješenje o nasljeđivanju, kojim se zaostavština upokojenih u Gospodu Fevronije i Julijane Božić uručuje, na osnovu testamenta, njenom testamentarnom nasljedniku – manastiru Pećka Patrijaršija na Kosovu i Metohiji. Podsjećamo, testament je sačinjen prije 14 godina – 2010. godine, a ostavinski postupak je pokrenut 2017. godine, te konačno završen u aprilu ove, 2024. godine.

Porodica Božić sa radošću dočekala vijest o završetku ostavinske rasprave

Testamentarni nasljednik, odnosno manastir Pećka patrijaršija u Republici Srbiji, priznao je pravnu valjanost pismenog testamenta i prihvatio se svojih testamentarnih dijelova. Svi zakonski nasljednici, njih osam, takođe su priznali pravnu valjanost pismenog testamenta i izjavili da su saglasni da se imovina raspodjeli u skladu sa tim, odnosno u skladu sa željom blaženopočivše igumanije Fevronije i njene sestre Julijane Božić.

Među njima je i prota Slavko Božić, bratić blaženopočivših Fevronije i Julijane, koji nam je u ime porodice Božić rekao da su vrlo srećni zbog činjenice da je ideja o tome da se konačno pokrene ostavinska rasprava i okonča ovaj proces potekla upravo od Brčaka, kao i da su srećni što se na ovaj način podiže spomenik vječnosti.

Mi smo srećni što podižemo spomenik vječnosti, koji podiže i nas kao porodicu u vječnost, ali i sve koji budu dolazili na to mjesto. Ja sam i kao sveštenik vrlo srećan, jer u ovom svijetu, u kojem se sve odvija brzo, ovo predstavlja trag vječnosti i to je jedan izvor pitke bistre duhovne vode, kojim će se napajati i ove naše sadašnje, ali i buduće generacije, i to je prvobitan izvor, izvor Pećke Patrijaršije, naš prvi duhovni izvor, znate šta nama svima znači Pećka Patrijaršija, i sve što smo dalje od ovog izvora, voda je mutnija. A ovaj izvor je pitka voda predaka, i posebna je duhovna radost da takav jedan pečat bude stavljen na Posavinu i Republiku Srpsku,” kaže prota Slavko Božić.

S obzirom da se Pećka patrijaršija nalazi pod direktnom upravom patrijarha srpskog, gospodina Porfirija, kojem je inače ovih dana zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, Kabinet patrijarha Porfirija dao je blagoslov episkopu zvorničko – tuzlanskom gospodinu Fotiju da aktivnosti na uređenju metoha realizuju zajedno sa mještanima Gredica, uz podršku i pomoć nadležnog paroha i arhijerejskog namjesnika brčanskog, koji su ovu vijest u Crkvenoj opštini Brčko takođe dočekali sa radošću.

Sada je na svima nama da ovaj izvor duhovnosti uredimo na način koji bi najbolje održavao želju sestara Božić za duhovnim okupljanjem vjerujućeg naroda. Posmatrajući život igumanije Fevronije, vjerujemo je da je njena i želja njene sestre monahinje Julijane, da ovaj metoh bude skroman, ali društveno koristan, u duhu monaštva i njihovih života, a na radost svih koji bi željeli da se okupljaju na ovom izvoru pravoslavlja.

 

 

Izvor: brčkodanas

Izdvojeno