bdf.brcko@gmail.com

Kada Milorad Dodik Bošnjacima spominje mirni razlaz, on ne misli da ih pita za dozvolu

Svesrpski sabor treba održavati kao stalno srpsko saborovanje i dnevno reagovanje, a treba se i osloboditi iluzija da će kolektivni Zapad promijeniti stav prema Republici Srpskoj i Srbiji, kaže bivši sarajevski profesor Nenad Kecmanović, danas savjetnik Milorada Dodika.

Kecmanović je kazao da „ne treba imati iluzije da će bošnjačke komšije nešto promijeniti dok SAD ne budu dovoljno slabe“ ili “dok im Donald Trump ne javi da ne računaju da će američki nosač aviona uploviti u Neumski kanal”.

– Kada predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik Bošnjacima spominje mirni razlaz, on ne misli da ih pita za dozvolu da Srpska ode iz BiH. Dovoljno je da entietske granice proglasi državnim, a u zaleđu je Drina,  navodi Kecmanović u autorskom članku za “Politiku”.

On tvrdi da prednost ima “sporazumni razvod” u kome bi obje, odnosno tri strane nakon tri decenija nesporazuma zaključile: “ako ne može zajedno, može posebno”.

Kecmanović je naveo da „srpski sabor ne treba vezivati za dan poslije glasanja o rezoluciji o Srebrenici jer “ispada da RS i Srbija prejudiciraju da će biti izglasana u Generalnoj skupštini UN i da će masovan nacionalni skup na otvorenom biti srpski odgovor“.

-Pokaže li im se i nakon toga da su Srbi i srpski prijatelji bili uspješniji, odnosno da su SAD kod većine od stotinu članica UN izgubile autoritet, Vašington neće povući rezoluciju, nego će glasanje ponovo odložiti na neodređno vrijeme. Od praktično istovjetne rezolucije oni nisu odustali ni nakon ruske i kineske blokade prije nekoliko godina u Savjetu bezbjednosti UN, pa neće ni sada. Tražiće pogodan momenat ili smisliti nešto još gore ne bi li Srbe u cajtnotu pokorili, navodi Kecmanović.

-Srbi ne bi trebalo da se pravdaju i izvinjavaju kako Saborom ne kane ništa loše, kako se radi o očuvanju i njegovanju jezika i pisma, te kulturnim vezama sa sunarodnicima koji nikoga ne ugrožavaju. Pošteno rečeno i nije da nije. Ugrožavaju ih nego šta! Kako i neće kad ih podsjećaju da svi govore srpski samo ga neki zovu bosanski, neki maternji, nekih hrvatski, te da su se islamizacijom, katoličenjem, montenegrinizacijom odrodili, pa pate od narcisizma malih razlika, piše nekadašnji sarajevski profesor Kecmanović.

Šta je urednik “Slobodne Bosne” Senad Avdić pisao o ratnim i poratnim ulogama Nenada Kecmanovića pročitajte OVDJE!

 

 

(SB)

Izdvojeno