bdf.brcko@gmail.com

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i u Brčkom

Polaganjem vijenaca i cvijeća povodom Devetog maja, Dana pobjede nad fašizmom, danas je na Partizanskom spomen obilježju u Brčkom obilježeno 79 godina od okončanja Drugog svjetskog rata.

Dvostruki praznik Evrope

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je napomenuo da se danas obilježava dvostruki praznik Evrope koji je značajan u istoriji starog kontinenta.

– U 20. vijeku je poražena jedna velika pošast – fašizam. Takođe, 9. maj slavi se i kao Dan Evrope kada je 1950. ustanovljena Schumanova deklaracija koja je kasnije preimenovana u Evropsku uniju i taj ugovor je potpisan 1993. godine. Oba datuma sugerišu da moramo biti na strani pravde, slobode, solidarnosti i humanosti i svih onih civilizacijskih vrijednosti za koje su se borili patriote i veliki junaci 20. vijeka sa našeg kontinenta – istakao je gradonačelnik Nišić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić je rekao da smo se zahvaljujući herojskoj borbi naših predaka svrstali u plejadu onih koji ponosno obilježavaju ovaj značajan datum „Dan pobjede nad fašizmom“.

– Ovo je višestruko važno, prije svega zbog pomena i sjećanja na naše pretke sa jedne strane, a sa druge strane da mladim generacijama prenesemo važnost borge protiv fašizma na svim poljima, naročito zbog pokušaja da se ovaj datum kroz druge nazive zanemari i obezvrijedi antifašistička borba – istakao je Milić.

Prema njegovim riječima, zato je važno da se okupanjljamo i da na ovim skupivima bude što veći broj mladih i da pokušamo kroz ovu kulturu sjećanja da fašizam bude zauvijek pobijeđen.

Predsjednik Saveza udruženja boraca

Predsjednik Saveza udruženja boraca narodnog oslobodilačkog rata Brčko distrikta Janko Vuković rekao je da je Deveti maj „Dan pobjede nad fašizmom“ jedan od pet najznačanijih datuma koji oni obilježavaju u ovom gradu jer je na tom spomen području sahranjeno 438 pripadnika partizanskih jedinica koji su dali svoje živote za stvaranje Jugoslavije i slobodne našeg naroda.

– Mladi znaju mnogo o ovom događaju, borcima i borbama Drugog svjetskog rata i žele da dođu. Položili smo i devet ruža za djecu koja su stradali u Beogradu i dobili smo iz tog grada povratne informacije, te iz Sarajeva, Zagreba, Novog Sada i Subotice – rekao je Vuković.

Ovom događaju su i ove godine prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te zvaničnici iz političkog i javnog života kao i učenici srednje Tehničke škole Brčko distrikta.

 

Izvor: avaz.ba

Izdvojeno