bdf.brcko@gmail.com

SVETLANA CENIĆ PORUČILA DODIKU: “Ko si ti da plašiš ljude ratom, treba odmah sutra da te hapse!”

“Ovdje postoje samo dva ekspreta za sve – Vučić i Dodik. Ako treba ginekološka kontrola – treba otići njima, ako boli stomak – treba otići njima… Oni rješavaju ekonomiju, administraciju, vedre i oblače”, kazala je u emisiji Pressing na N1 Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka.

Hoće li biti rata, pitaju ljudi. I sada najednom sve ok?

Zalažem se da se u Krivični zakon, iako niko ne poštuje, uvede tačka da se to plašenje ratom najstrašnije kažnjava. Svima nama treba psihoterapeut, ja mislim, po glavi stanovnika. Svaki dan govorim zar niste naučili iz prethodnog kako se vlada i da je stalna ta prijetnja ratom, a onda Dodik izađe na TV kaže ‘neće biti rata’, traži da gostuje i onda kao “gospođo Cenić jeste li vidjeli šta je rekao, jeste li slušali?”.

Pa je l’ on treba da odlučuje hoće li biti rata, jedan čovjek da vas plaši? Treba nas zatvoriti, ograditi žicom, dekontaminirati. To je maltretiranje, psihički teror koji se sprovodi konstanto nad ovim stanovništvom.

Kako je onom ko ima malu djecu, stare roditelje, započeo posao, osnovao porodicu i treba da zavisi od nečije budalaštine, igranje ljudima zarad vlasti? To treba drakonske kazne da budu, pa izvoli sine kada provedeš malo vremena u zatvoru pa da vidiš hoćeš li više. Zamislite tu izjavu kako je neodgovorno ‘ako to bude usvojeno biće nemir i doći će do sukoba u regiji’. Ko si ti da kažeš da li će biti sukoba, treba odmah sutra da te hapse.

Onda kaže nije ona za rat, već za mir?

Onda ide odbrana i čujete ministra unutrašnjih poslova koji kaže da bi on rado poginuo za ovu državu jer bio bi šehid, a ja trenutno ustanem i hodam. Ne znam šta ću od sebe. Ja ne bih da poginem za ovu zemlju taman da me zovu ne šehidom nego sveticom. Zašto da ginemo, za Boga miloga kakve su to izjave?

 

Izdvojeno