bdf.brcko@gmail.com

Politička korupcija: Kako je Ankica Gudeljević postala članica Konkurencijskog vijeća BiH

Bivša ministrica, navodi se u tužbama, ni po kojem osnovu nije mogla postati članica važne institucije: Nema odgovarajući fakultet, ni iskustvo, a politički je aktivna

Iz dokumenata koji su predati Sudu BiH proizlazi da je imenovanje nova tri člana Konkurencijskog vijeća BiH bio rezultat očite političke korupcije.

Naime, Sud Bosne i Hercegovine početkom aprila tražio je očitovanje aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH koje predvodi Borjana Krišto (HDZBiH) na tri tužbe podnesene zbog ovih imenovanja, saznaje Fokus.ba. Vlast je zbog svega ovoga odlučila angažirati Pravobranilaštvo BiH.

Ko je podnio tužbe

Svjesno ili ne, Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 28. decembra 2023. odobrilo je, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje vodi Staša Košarac (SNSD), imenovanje novih članova Konkurencijskog vijeća, iako je eklatantno prekršen zakon.

Faksimil dijela zapisnika sjednice VMBiH od 28. 12. 2023. na kojoj su imenovani članovi Konk vijeća

Kako saznajemo, iz tužbi koje su podnijeli bivši članovi Konkurencijskog vijeća Amir Karalić, Aleksandar Bogojević i Nebojša Popić, a koji su istovremeno bili i kandidati na navedenom konkursu, proizlazi da je većina članova Komisije koja je utvrdila prijedlog rang-liste s najboljim kandidatima prekršila Zakon o ministarskim i drugim imenovanjima BiH.

Shodno tome, ovaj zakon su redom onda prekršili i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje je prijedlog imenovanja dostavilo Vijeću ministara, kao i samo Vijeće ministara koje je u konačnici aminovalo imenovanja tri nova člana. Tačnije, prekršen je član 3. stav (2) tačka a) u kojoj stoji da odgovorni javni službenik osigurava da se sva javna imenovanja vrše na zakonit način i u skladu sa svim važećim pravilima, propisima i zakonima.

A evo i zašto. Među imenovana nova tri člana je i Ankica Gudeljević, koja je u prošlom sazivu Vijeća ministara BiH, kao kadar HDZ-a BiH, bila državna ministrica civilnih poslova. Gudeljević po više osnova nije mogla biti vrednovana kao jedan od tri najbolja kandidata, a samim time, ističe se i u tužbama, nije mogla biti imenovana.

Samo Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 7. juna 2023. donijelo je odluku o kriterijima za izbor i imenovanje tri člana Konkurencijskog vijeća. Prema toj odluci, novi član Konkurencijskog vijeća mora imati završen pravni, ekonomski ili fakultet društvenog smjera.

Faksimil Odluke VM o kriterijima za izbor tri člana Konkurencijskog vijeća

Gudeljević nema završen nijedan od spomenutih fakulteta, već ima diplomu iz smjera humanističkih nauka. Nadalje, prema ovim kriterijima, navodi se da treba imati najmanje pet godina radnog iskustva u struci, odnosno iz oblasti konkurencije. Iz njene biografije evidentno je da ga nema budući da je obavljala nekoliko funkcija u privatnim i javnim preduzećima, a potom i funkcije ambasadorice BiH u Njemačkoj, zatim savjetnice zamjenika ministra vanjskih poslova, te u konačnici državne ministrice civilnih poslova.

Faksimil zvanične biografije Ankice Gudeljević

Posebni uslovi

Prema posebnim uslovima koje je propisalo Vijeće ministara BiH, novi član Konkurencijskog vijeća ne smije obavljati političke aktivnosti. Međutim, Gudeljević je de facto stranačka osoba. U njenoj biografiji stoji da je politički aktivna od 1997. kada se učlanila u HDZBiH, te da je od 2011. do 2015. bila članica Predsjedništva HDZ-a.

Štaviše, na Općim izborima 2022. godine bila je na listi HDZ-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, osvojila je tek 2.432 glasa, što nije bilo dovoljno da postane poslanica u ovom domu.

Ankica Gudeljevic bila na listi HDZBiH kandidat za Parlament BiH na općim izborima 2022. godine

Također, prema navodima iz tužbi, ni druga dva kandidata, koji su zajedno s Gudeljević ocijenjeni kao najbolja tri, nemaju potrebno radno iskustvo iz oblasti konkurencije, što je primarni uslov definiran članom 22. Zakona o konkurenciji. Riječ je o Davoru Saviću i Nineli Salihbašić koji su odlukom Vijeća ministara sa sjednice od 28. decembra 2023. postali novopečeni članovi Konkurencijskog vijeća.

Inače, Konkurencijsko vijeće BiH je izrazito važna institucija na nivou države koja ima isključivu ovlast u odlučivanju o postojanju zabranjenog konkurencijskog djelovanja na tržištu Bosne i Hercegovine.

Ona, dakle, odlučuje o sprečavanju, ograničavanju ili narušavanju tržišne konkurencije na teritoriji BiH ili izvan njene teritorije ako imaju učinak na teritoriji BiH. Drugim riječima, ova institucija odlučuje da li su dozvoljene određene kupovine preduzeća, preuzimanja, akvizicije i sl. kako se ne bi narušila konkurencija na tržištu.

S obzirom na to da svaki član Konkurencijskog vijeća ima status upravnog sudije, u tužbama predočenim Sudu BiH navodi se da se ovakvim imenovanjima odnosno političkim pogodovanjima za izbor na datu funkciju ugrožava rad institucije kao samostalne i nezavisne.

Prema navodima iz tužbi, neki od kandidata koji su se prijavili na konkurs su doktori ekonomskih odnosno pravnih nauka, koji se bave pravom tržišne konkurencije, zatim naučnim i akademskim radom, a nisu na rang-listi s najboljim kandidatima. Uzimajući sve navedeno u obzir, zaključuje se da je spomenuta komisija koja je utvrđivala rang- listu kandidata očito radila po (političkim) uputama.

Nastavak prakse

Članovi navedene komisije su bili pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Admir Softić, šefice odsjeka u ovom ministarstvu Marijana Milić i Edita Perić, te dva eksperta Dragan Vojinović i Jasmina Selimović, koja je novoimenovana guvernerka Centralne banke BiH.

Ko su bili članovi Komisije

Fokus se službenim putem obratio Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kao i Softiću ponaosob, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. Također, pismenim putem obratili smo se i Centralnoj banci radi stava guvernerke o ovome, ali je odgovor izostao.

Službenim putem smo se obratili i Konkurencijskom vijeću s molbom za komentar Gudeljević, Savića i Salihbašić.

Iz Konkurencijskog vijeća BiH su u odgovoru za Fokus naveli da svu konkursnu proceduru izbora članova ovog vijeća provodi Ministarstvo vanjske trg BiH. Vijeće ministara, kako su naveli, nakon okončanja procedure, imenuje članove Konkurencijskog vijeća.

– Konkurencijsko vijeće nema zvaničnih saznanja da su podnesene tužbe pred Sudom BiH, te nam nije poznato i zbog čega su podnesene. Također, druge institucije, kao ni Sud BiH nisu od Konkurencijskog vijeća tražili očitovanje vezano za tužbu. U skladu s navedenim, upućujemo da se za sve upite oko provođenja konkursne procedure i imenovanja članova Konkurencijskog vijeća, koje navodite u upitu, obratite Vijeću ministara ili Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa – istaknuli su iz Konkurencijskog vijeća BiH.

Treba naglasiti da je aktuelni saziv Vijeća ministara BiH, čije okosnice su stranke SDP, NiP, Naša stranka, HDZBiH i SNSD, zapravo samo nastavio praksu političkih imenovanja u instituciju koja treba biti apolitična i nezavisna.

Naime, prethodni saziv Vijeća ministara za člana Konkurencijskog vijeća BiH imenovao je bivšeg HDZ-ovog načelnika Čitluka Ivu Inu Jerkića, koji je još uvijek član ovog vijeća. Također, prethodni saziv Vijeća ministara BiH u Konkurencijsko vijeće imenovao je spomenutog Popića, koji je kadar SDS-a, a o čemu je svojevremeno pisao Fokus.

Izvor: fokus.ba

Izdvojeno