bdf.brcko@gmail.com

U Torontu održana manifestacija “Brčansko veče”

Bosanskohercegovačka zajednica u Torontu, organizovala je 23. manifestaciju “Brčansko veče”, koja je okupila građane porijeklom iz Brčkog, a koji žive i rade u najvećem gradu Kanade i okolnim mjestima.

Tokom manifestacije, održani je koncert tradicionalne muzike, plesne izvedbe, kulturne predstave, izložbe hrane, promocije knjiga, umjetničke izložbe, događaji koji promovišu bogatu kulturnu baštinu Brčkog.

Cilj manifestacije, kako je pojasnio jedan od organizatora, Darko Vondruš, bio je okupiti što veći broj Brčaka iz Toronta i drugih dijelova Kanade.

– Najveće zadovoljstvo za sve nas u organizaciji, uključujući i mene, jeste vidjeti srećne Brčake nakon održanog druženja. Utisci su uglavnom pozitivni i svi su izrazili zahvalnost na uloženom trudu – kazao je Vondruš.

Po njegovim procjenama, u Torontu i najbližoj okolini živi oko 350 Brčaka, a većina održava kontakt telefonom ili putem društvenih mreža. Većina njih redovno posjećuje Brčko svako ljeto ili svake dvije do tri godine, ovisno o mogućnostima i željama.

Postoji snažna želja i volja Brčaka u Kanadi, poručio je on, da se otvore poslovni centri i kompanije u BiH i Brčkom, ali je neophodna međusobna saradnja i podrška vlasti u Brčkom te ljudi u Kanadi kako bi se stvorio odgovarajući plan i olakšice za one koji žele uložiti novac u Brčko i ostale gradove u BiH.

Organizatori su izrazili svoje zadovoljstvo što je “Brčansko veče” u Torontu i ove godine bilo izuzetno uspješno, naglašavajući važnost te manifestacije kao mosta koji povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost Brčaka.

 

Izvor: dnevni avaz

Izdvojeno