bdf.brcko@gmail.com

MAJKE SREBRENICE ZAHVALILE PREDSJEDNICI KOSOVA: “Ovakav govor pamtiće generacije, hvala vam!”

Majke Srebrenice zahvalile su se danas predsjednici Kosova, Vjosi Osmani, zbog govora kojeg je sinoć održala na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posvećenoj odnosima Beograda i Prištine. Dok je govorila o stradanjima i Albanaca, ali i ljudi u Bosni i Hercegovini, iza nje su sjedile žrtve silovanja – za koje je tražila izvinjenje od, na sjednici prisutnog, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Osmani je u New Yorku pozvala zvaničnike da posjete Kosovo i uvjere se u napredak zemlje, dodavši da bi najradije govorila samo o njenoj budućnosti – što nije u potpunosti moguće jer je i budućnost i sadašnjost, kako je rekla, oblikovana izostankom pravde.

Potom se nastavila obraćati Vučiću koji je predstavljao Srbiju, a koji je, kako je rekla, umjesto da se suoči sa prošlošću, odabrao propagandu i poricanje.

Izvinjenja nema, no stigli su izrazi zahvale iz Srebrenice.

“Zahvalne smo predsjednici Osmani, njen govor o žrtvama genocida u Srebrenici, žrtvama genocida nad Albancima čuo je čitav svijet. Ovakav govor pamtiće generacije. Hvala vam!”, poručile su Majke Srebrenice.

U Ujedinjenim nacijama se, podsjetimo, početkom maja očekuje i usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vučić ne prestaje lobirati protiv ovog čina, pa je tako i jučer, prilikom svog boravka u New Yorku zamolio sve članice UN-a da do toga ne dođe, rekavši da je u Misiji Srbije u UN-u formiran i poseban štab “zadužen da prati ovaj pokušaj”.

Izdvojeno