bdf.brcko@gmail.com

Ambasada SAD poslala je znakovitu i upozoravajuću poruku liderima Trojke

Prilično neuobičajeno saopćenje danas je objavila Ambasada SAD u BiH.

Povod je, bar kako se čini, to što iz redova režima Milorada Dodika konstantno govore kako Ambasada SAD i ambasador Michael Murphy ruše dogovore u BiH i tako proizvode krizu.

Iz Ambasade su to naravno negirali ističući kako je za krize i političke napetosti krivi lideri stranaka, prije svega Milorad Dodik.

No, drugi dio saopćenja adresiran je na druge stranke u vlasti – prije svega stranke Trojke.

Iako nikoga nisu poimenice prozvali, osim Dodika, iz opisa koji je naveden u saopćenju jasno je da Murphy i ostali rukovodioci iz Ambasade misle na stranke Trojke koje su pokušale praviti dogovore koji se kose sa interesima SAD, ali i BiH.

Evo kako to oni opisuju:

“Sjedinjene Američke Države više od 30 godina rade u ime naroda Bosne i Hercegovine, te smo dosljedno i snažno pozivali političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje ka NATO i EU. Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rješenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno. Nismo snizili standarde niti očekivanja da bismo usrećili čelnika bilo koje stranke. Znamo da neki ljudi nisu sretni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo. Ovdje smo da promovišemo, štitimo i branimo interese Amerike i bili smo sasvim jasni po tom pitanju: podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i podržavamo njenu integraciju u evroatlantske institucije. Ti su ciljevi zajednički nama i građanima Bosne i Hercegovine”.

O čemu govori ovdje Ambasada i na šta misle?

Nije teško odgonetnuti da se misli na famozni ‘dogovor’ iz Bakinaca, gdje su lideri Trojke zajedno sa šefovima SNSD-a i HDZ-a dogovorili niz ‘reformi’ i zakona, a što je kasnije bilo žestoko kritizirano.

Podsjetimo, brzo nakon tog sastanka koji je bio zatvoren za javnost, u medije je procurio nacrt dogovora ili zapisnik sastanka iz kojeg je bilo jasno da se dogovorilo da se krene u izmjene Izbornog zakona po HDZ-ovom modelu, izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, isplata novca iz Centralne banke BiH…

Nakon toga sporazum je kritizirao James O'Brien, pomoćnik državnog sekretara SAD koji je bio u posjeti Sarajevu.

O'Brien je kazao da je sporazum manjkav i loš.

James O'Brien kritizirao sporazum iz Laktaša

“Sposobnost BiH da omogući četiri oblika slobode koji postoje u EU, slobodu ljudi, roba, usluga i kapitala – treba povećati. To podrazumijeva donošenje mjera kojima bi se zaustavilo međusobno favorizovanje koje je isuviše tipično za ovdašnju politiku, kao što je nedavni iznimno manjkav Sporazum iz Laktaša. Treba odustati od raznih vrsta veta koji su smetnja funkcionisanju, prestati tražiti novac izvan institucija pod netransparentnim uslovima, te okončati prijetnje teritorijalnom integritetu BiH”, naveo je tad O'Brien.

Poslije toga, kritiku je uputila i Ambasada SAD u BiH. Sve to rezultiralo je time da su lideri Trojke isticali da to uopće nije bio dogovor jer ništa nije potpisano.

Naravno, Milorad Dodik i Dragan Čović kritizirali su čelnike Trojke ucjenjujući ih time da imaju snimak sa sastanka na kojem govore drugačije o tom dogovoru, a Dodik je kazao da je Trojka popustila pred Ambasadom SAD i odustala od domaćeg dogovora.

Iz današnjeg saopćenja Ambasade SAD jasno je da su neki lideri Trojke očito bili ljuti na Murphyja i američki administraciju jer je otvoreno kritizirala taj dogovor.

Ujedno, ovo je odgovor pa i upozorenje SAD liderima Trojke da neće prihvatiti nakaradna rješenja, pa čak iako dolaze kao rezultat dogovora domaćih lidera, a posebno ne ako nisu u korist građana.

Tačnije, ovo je poruka Trojki da vode računa o tome šta dogovaraju s Dodikom i Čovićem iza zatvorenih vrata.

Posebo je to važno u kontekstu sinoćnjeg sastanka na kojem je dogovoreno da se ide u usvajanje novog izbornog zakona koji bi pregazio nametnute izmjene visokog predstavnika koje ne priznaje Milorad Dodik. Do sada nikome nije jasno kako bi se to trebalo izvesti niti da li je to moguće u ovom trenutku uraditi, a drugi je problem što se sastanak i taj ‘dogovor’ tumači kao svjevrsna pomoć Dodiku koji je sebe i entitet RS doveo u bezizlaznu situaciju.

Izdvojeno