bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom predstavljeno reizdanje knjige ‘Vazovi i nasihati’ Mehmeda Džemaludina Čauševića

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice i Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“ Brčko, u tom gradu je predstavljeno reizdanje knjige autora reisu-l-uleme hadži Mehmeda Džemaludina Čauševića pod nazivom “Vazovi i nasihati“.

Prevodilac knjige sociolog Elvin Delić kaže da se ne zna tačna godina kada je ovo djelo objavljeno, ali se pretpostavlja da je negdje između 1908. i 1912. godine prošlog vijeka ugledalo svjetlo dana.

-Knjiga je originalno napisana na arebici, na arapskom pismu ali bosanskom jeziku, veliki je raritet i nikada do sada nije objavljena na latiničnom pismu. Radi se o predavanjima i savjetima kao što se u naslovu i kaže, te sadrži tri predavanja i pored njih knjiga sadrži obrade značaja islamskih mjeseci i nekih značajnih datuma i dana za islamski svijet – naglasio je Delić.

Dodaje da je knjiga imala veliki odjek u doba kada je pisana, pa i danas.

Knjiga koja je pisana prije 90 godina na arebici govori o osnovnim moralno-etičkim postavkama islama i osuđuje sva devijantna ponašanja iz tog vremena, rekao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Brčkom Mustafa efendija Gobeljić, otvarajući promociju tog djela.

Ističe da su “Vazovi i nasihati“ veoma poučni i mogu se primijeniti i u današnjem modernom društvu.

-Reisu-l-ulema Džemaludin Čaušević jedan je od najistaknutijih vjerskih vođa, bio je i reformator, prosvjetitelj i mislilac. Ostavio je duboke tragove u kulturnoj tradiciji Bošnjaka, kao reis u radu i djelovanju i organizaciji Islamske zajednice – naglasio je Gobeljić dodajući da će svaki čitalac ovog djela imati osjećaj da se reis upravo obraća njemu.

Autor knjige je kritički nastrojen prema svim parazitološkim pojavama u društvu kako na običnom nivou, tako i na nacionalnom s obzirom da je autor bio zagovornik bošnjačkog jedinstva u cjelini.

federalna.ba/Fena

Izdvojeno