bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom počela međunarodna dvodnevna konferencija o migracijama na Balkanu

U Brčkom je počela dvodnevna međunarodna konferencija o migracijama na Balkanu, koju realizuje Evropska organizacija za javno pravo.

Član Upravnog odbora Evropske organizacije za javno pravo Goran Marković rekao je da je cilj konferencije razmjena mišljenja i iskustava o pravnim regulativama i migracionim politikama vlada iz regiona i njihove moguće primjene u BiH. Marković je i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Direktor Centra za migracije i azil u okviru Evropske organizacije za javno pravo Markos Karavijas rekao je da migracije na Balkanu treba posmatrati i sa aspekta kretanja migranata i sa aspekta kretanja radne snage.

Karavijas ističe da problem nedostatka radne snage uslovljava balkanske zemlje da počnu pregovarati o zaključivanju sporazuma o mobilnosti radne snage.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, koji se obratio učesnicima konferencije na njenom otvaranju, rekao je da su migracije ozbiljan praktičan problem koji je naročito izražen u zemljama Balkana.

Milić je istakao da je pitanje migracija podijelilo mnoge zemlje, kako u regionu, tako i globalno, na one sa globalističkim i suverenističkim pristupom prema sveukupnim migracijama.

On je rekao da je ovom konferencijom Evropska organizacija za javno pravo obnovila svoj rad u Brčkom nakon pauze u vrijeme epidemije virusa korona kada je u njihovim prostorijama smještena kovid laboratorija, te da je saradnja sa distriktom počela prije 15 godina potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju.

“Evropska organizacija za javno pravo ima svoje prostorije u Brčkom koje su joj date na korištenje. Očekujem da će te prostorije uskoro biti slobodne za organizaciju još većih skupova o različitim temama koje sigurno mogu pomoći u kreiranju politika kao i u edukaciji osoblja javne uprave što je i jedan od zadataka saradnje sa Organizacijom”, rekao je Milić novinarima uoči održavanja međunarodne dvodnevne konferencije posvećene migracijama na Balkanu.

Učesnici konferencije, koja se održava u prostorijama Skupštine distrikta, jesu predstavnici akademske zajednice i civilnog sektora iz zemalja regiona i BiH.

 

 

(srna)

 

 

Izdvojeno