bdf.brcko@gmail.com

Otvoreni poziv Demokratske fronte Željko Komšić, organizacije za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine,

Poštovane Brčanke i Brčaci,

U oktobru 2024. godine očekuju nas lokalni izbori. Tako i u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine imamo priliku učestvovati u nužno potrebnim promjenama vlasti. U potpunosti podržavamo izmjene Izbornog zakona, nametnute  od strane Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu izražavajući žaljenje što proces potpunog  nadzora izbornog procesa neće biti realiziran na svim biračkim mjestima. Stoga pozivamo Izbornu komisiju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Zamjenika visokog predstavnika i Supervizora za Brčko da upravo Brčko bude pilot-projekat i da se kompletan izborni proces nadgleda u skladu sa nametnutim izmjenama Izbornog zakona na svim biračkim mjestima u Brčkom. Nažalost razloga za strah od ponovnih izbornih prevara i krađa u režiji višedecenijske vlasti imamo previše. Brojne sudske presude i kazne zatvorom za različite nezakonitosti samo su mali dio otkrivenih prevara i zloupotreba od strane većine političkih stranaka i kandidata.

Sve vas, drage Brčanke i Brčaci želimo podsjetiti da su ovi izbori prava i možda posljednja prilika da se negativni politički procesi u našem gradu makar zaustave  i započne suočavanje sa teškim naslijeđem kriminala, korupcije i nepotizma koje je ova višedecenijska vlast uspostavila kao model vladanja.  Najbolja potvrda pogubnosti ovakvih politika  je armija obespravljenih Brčanki i Brčaka koji napuštaju svoj grad i odlaze u svijet u potrazi za životom dostojnim čovjeka.

Najdublji i najopasniji oblik korupcije je partokratija, zapošljavanje pod direktnom kontrolom političkih stranaka, koje je u Brčkom uspostavljeno kao javno pravilo. Nedavna izjava brčanskog tužioca kojom potvrđuje da su svjesni da je zapošljavanje u Brčko distriktu potpuno u sferi korupcije i da imamo klasično stranačko zapošljavanje, skoro u stopostotnom procentu u odnosu na sva zapošljavanja potvrđuje stanje u kojem se nalazimo i posebno zabrinjava  obzirom  da je izgovorena od Institucije Tužilaštva koje je imalo i ima obavezu i sve uslove i pretpostavke da na ovakve pojave davno reagira. Tvrdnje Tužilaštva kako za to „nemaju dovoljno dokaza“ najbolje govore o njima samima ali i opasnosti  stanja u kojem živimo.

Ovoj višedecenijskoj, kriminaliziranoj i korumpiranoj  vlasti  koja dvadeset godina nije u stanju realizirati  osnovne infrastrukturne objekte koji grad čine gradom,  „pošlo je za rukom“ ugasiti najtrofejnije sportske klubove FK Jedinkstvo i Kajakaški klub Haris Suljić a u tom rušilačkom pohodu ugasit će i preostale uspješne sportske klubove.

Stoga vas drage Brčanke i Brčaci pozivamo da pokažete ono po čemu je ovaj grad bio prepoznatljiv a to je slobodarski duh i dostojanstveno držanje u najtežim trenucima. Demokratska fronta i njen Lider Željko Komšić primjer su kako je moguće sačuvati dostojanstvo u političkom životu i kako su dosljednost  idejama razvijenog demokratskog svijeta, prinicipima zakonitosti i ljubav prema Bosni i Hercegovini  vrijednosti od kojih nikada ne treba odustajati. Budite dio stranke koja nije dio dvodecenijske korumpirane i nesposobne vlasti i u kojoj  su ideje države po mjeri običnog čovjeka ideali koji se ne prodaju za bilo kakvu privilegiju ili materijalnu korist.

Budite dio Demokratske fronte Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 

OO DEMOKRATSKE FRONTE BRČKO DISTRIKT

 

Izdvojeno