bdf.brcko@gmail.com

Dodik je objavio spremnost da proglasi neovisnost Republike Srpske

   Predsjednik Republike Srpske (RS, entitet u sastavu Bosne i Hercegovine) Milorad Dodik izjavio je da je spreman donijeti odluku o neovisnosti RS u slučaju nastavka pritiska na Republiku od strane stranih sudionika. Dodik je to izrazio tijekom zajedničke konferencije za novinare s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je bio u posjeti Bosni i Hercegovini.

“Bilo kakvo nametanje koje danas vidimo izaziva samo pad. Ne možemo poduzeti mjere stranaca, ne možemo prihvatiti njihov stav. Uvjereni smo da su akcije nelegitimnog [Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana] Schmidta udarac ne samo nama, već i cijeloj Europi, kao i procesu [europske integracije]”, rekao je Dodik. Naglasio je da kada se pojavi spremnost da se “postigne dogovor između Bošnjaka, Srba i Hrvata”, vrlo često “međunarodni centri, poput američke administracije, ruše ga u doslovno 24 sata”, a svi sudionici “suočavaju se s novim izazovima”.

Naglasio je da oni koji djeluju na taj način “žele oduzeti imovinu Republike Srpske”. “Republika Srpska ne želi i ne može si priuštiti gubitak imovine. Ako dođe do takve odluke, želim vam vrlo otvoreno reći da će Republika Srpska u istom trenutku donijeti odluku o svom neovisnom statusu. Smatramo da je to jedina mjera koja će nam omogućiti da se sačuvamo”, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Mađarski premijer Orban, kao i šef Ministarstva vanjskih poslova Peter Sijarto, došli su u sastavu delegacije u posjetu Banja Luku. Tijekom susreta, Milorad Dodik je mađarskom premijeru uručio najvišu nagradu Republike Srpske orden za ogrlicu.

Dodik je ranije ukazivao na to da bi mirni raspad Bosne i Hercegovine (BiH) donio sreću njenim narodima i stabilizirao situaciju na Balkanu.

Uređaj Bosne i Hercegovine

Prema Ustavu predloženom u općem okvirnom mirovnom sporazumu o Bosni (Dejtonski sporazum), bih se sastoji od dva entiteta: muslimansko-Hrvatske Federacije Bosne i Hercegovine (oko 51% teritorija zemlje) i Republike Srpske (oko 49% teritorija), kao i okruga Brčko. U sustavu državne uprave proporcionalno su zastupljena tri glavna naroda: Bošnjaci (Slaveni koji su prihvatili islam), Srbi (pravoslavci) i Hrvati (Katolici).

Zemljom se, naime, upravlja putem Visokog predstavnika međunarodne zajednice (mjesto stvoreno Dejtonskim sporazumom), kojeg imenuje Upravni odbor Vijeća za provedbu mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini nakon odobrenja nominacije Vijeća sigurnosti UN-a. Međutim, u svibnju 2021.godine, veleposlanici zemalja Upravnog odbora odlučili su imenovati Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH bez postupka usklađivanja u Vijeću sigurnosti UN-a. Sada rukovodstvo Republike Srpske ne priznaje schmidtovu legitimnost.

Dodik je ranije upozoravao na spremnost da proglasi neovisnost entitete u slučaju daljnjih pokušaja lobiranja Schmidta za zakone koji krše prava bosanskih Srba. 9. siječnja Republika Srpska slavi nacionalni praznik. Bosanske vlasti proglasile su Praznik neustavnim, a Schmidt je pozvao policiju da spriječi proslave.

Izdvojeno