bdf.brcko@gmail.com

Sraman istup Orbana u Banjaluci: RS pripada Srbima

Mađarska i RS će uskoro biti potpuno povezani auto-putevima, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban na Еkonomskog forumu u Banjaluci.

– Ovakav događaj još nije bio. Postavljamo pitanje zaljšto su ovdje najviši zvaničnici RS i Mađarske. Zato što vjerujemo u budućnost Republike Srpske i BiH. Imamo dobro mišljenje o ovom dijelu svijeta. Istorija nije počela juče. U šali uvijek kažem, “Ja volim da idem na Zapad, i zato dolazim u Banjaluku” – istakao je orban.

Podsjetio je da je Mađarska još 2010. godine imala 3,5 miliona zaposlenih.

– Za 14 godina smo zaposlili još milion ljudi. Ako tu dinamiku projektujemo na Republiku Srpsku, onda možete vidjeti s kakvim kapacitetima raspolažete. Zato i jesmo tu – rekao je Orban.

Istakao je da je Mađarska vrlo ponosna na svoju kulturu.

– Mađarska pripada Mađarima. Tako i Srbi razmišljaju. Republika Srpska pripada Srbima. I to treba da zna ЕU – naveo je Orban.

Podsjtimo, prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2013. godine u Republici Srpskoj je tada živjelo 81,5 odsto Srba, 14 procenata Bošnjaka i 2,4 odsto Hrvata i 2,1 posto ostalih, što je posljedica etničkog čišćenja nad druga dva naroda. Prema Ustavu Republike Srpske, Bošnjaci i Hrvati su uz Srbe u Republici Srpskoj konstitutivan narod i trebali bi da imaju jednaka prava. Ioak, na terenu se ne može govoriti o jednakopravnosti naroda u tom entitetu.

(Vijesti.ba)

Izdvojeno