bdf.brcko@gmail.com

Je li moguće: Glavni tužilac Mujkanović kaže da bolje rezultate u borbi protiv korupcije ne mogu sami postići?

Brčansko Tužilaštvo među prioritetima u svom radu za tekuću godinu, pored prevencije i sankcionisanja mogućih prevara u vezi sa predstojećim izborima, naznačiIo je i borbu protiv korupcije. Koruptivne radnje, prema stavu Tužilaštva, najviše su izražene u sferi
zapošljavanja, posebice unutar javnih službi i institucija Distrikta.

“Svjesni smo da je zapošljavanje u Brčko distriktu potpuno u sferi korupcije. Oni ciljevi koji su propisani zakonom se ne ostvaruju kroz proceduru zapošljavanja i mi imamo klasično stranačko zapošljavanje, skoro u stopostotnom procentu u odnosu na sva zapošljavanja”,
rekao je glavni tužilac Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović, dodavši da se radilo na puno predmeta u ovoj sferi, no da je izuzetno teško utemeljiti optužnicu bez adekvatnih svjedoka, s obzirom da svi koji su u ovom procesu štite jedni druge.

“Stoga jako teško dolazimo do relevantnih dokaza na osnovu kojih bismo mogli podići optužnicu, jer praktično kad uđemo u istragu, utvrdi se da je procedura zapošljavanja formalno-pravno ispravna, te da nije došlo do povrede zakona kod izbora najboljeg kandidata, a iza svega mi u Tužilaštvu nemamo dovoljno relevantnih dokaza na osnovu kojih bismo dokazali i pokazali da je takvo zapošljavanje rezultat korupcije”, akcentira Mujkanović.

Sa ovim tezama, odnosno tvrdnjama, upoznat je i prvi zamjenik Visokog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko distrikt BiH Jonathan Mennuti.

“Trenutna situacija sa korupcijom u Distriktu nije nastala iznenada. Ona se stvarala, odnosno akumulirala godinama i sada imamo to što imamo. Neophodno je da se iz trenutne situacije stvari počnu popravljati, odnosno podizati na viši nivo, na čemu moraju kontinuirano raditi ponajprije sve nadležne institucije, koje moraju graditi i veće povjerenje javnosti“, istakao je supervizor Mennuti.

S iskazanim stavom supervizora u potpunosti je saglasan i glavni tužilac Zekerija Mujkanović.

“Jasno da je problem korupcije problem svih nas, odnosno zajednice u cjelini, te svih njenih institucija i službi. Naravno, Tužilaštvo ne bježi od svoje uloge u ovom procesu, koja jeste najvažnija u gonjenju počinilaca, ali više je nego evidentno da ne možemo sami”, zaključio je glavni tužilac Brčko distrikta BiH, Zekerija Mujkanović.

 

(Radio Brčko)

Izdvojeno