bdf.brcko@gmail.com

Brčanska Vlada troši oko 300.000 maraka za održavanje službenih vozila

Došlo je do smanjenja troškova održavanja voznog parka Vlade Brčko distrikta i ostalih javnih ustanova koji broji oko 340 vozila, te je za njihovo održavanje u 2023. godini izdvojeno nešto manje od 300.000 maraka.

Vozni park podrazumijeva vozila koja koriste članovi izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta, Odjeljenja i Pododjeljenja koja su pri Vladi, kao i članovi suda i pravosudne komisije u Brčkom, te Policije.

„Za održavanje navedenih vozila u 2023. godine izdvojeno je 293.000 KM, što je za 11 posto manje u odnosu na godinu ranije kada su ovi troškovi iznosili 331.000 KM“, kazao je Radoslav Kojić, šef Službe za održavanje voznog parka, dodajući da je do smanjenja došlo i za troškove goriva iz razloga jer je došlo do pada tržišne cijene goriva na globalnom nivou u odnosu na 2022. godinu, te je za ukupno 250.000 litara izdvojeno oko 600.000 KM.

Kada su u pitanju troškovi osiguranja ovih vozila oni su iznosili 60.000 maraka, dok je za tehničke preglede izdvojeno 9.000 maraka što je isti iznosi i za 2022. i 2023. godinu.

Prema riječima Radoslava Kojića nije bilo značajnijih nabavki novih vozila, osim za Odjeljenje za javni registar, gdje je prošle godine nabavljeno pet novih vozila Pododjeljenju za katastar i katastarske knjige.

„Ono što se očekuje do kraja ovog mjeseca jeste raspisivanje Javnog poziva za izbor novog ponuđača za isporuku goriva, kojem će ugovor trajati od zadnjeg kvartala ove godine pa do kraja 2026. godine i ovim put pozivamo zainteresovane kompanije koje se bave prodajom naftnih derivata da se jave na ovaj Javni poziv“, dodao je Kojić.

Pored navedenog, krajem prošle godine Odjeljenje za javne poslove u saradnji s Kancelarijom za upravljanje javnom imovinom realiziovao je licitaciju 14 otpisanih vozila koja više nisu potrebna institucijama Brčko distrikta, te su sva uspješno prodana.

 

 

(radiobrcko.ba)

Izdvojeno