bdf.brcko@gmail.com

Put u EU ne znači ukidanje OHR-a, potrebna i potpuna implementacija Konačne odluke za Brčko;

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Denis Zvizdić oglasio se na Facebooku demantirajući izjave pojedinih političara da otvaranje pregovora sa EU automatski znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Za zatvaranje ureda OHR-a postoje jasno propisani sljedeći uvjeti, tkz. 5+2, koje organi BiH trebaju ispuniti, a koji nemaju nikakve veze sa otvaranjem pregovora BiH sa EU, objašnjava Zvizdić i navodi:

  • Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja državne imovine;
  • Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu;
  • Potpuna implementacija Konačne odluke za Brčko;
  • Fiskalna održivost (promovirana Sporazumom o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava Uprave za indirektno oporezivanje i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća);
  • Zaživljavanje vladavine prava (što treba biti demonstrirano usvajanjem Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa).

Pored ovih ciljeva, navodi dalje, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je utvrdio i dva uvjeta koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a:

  1. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP);
  2. Pozitivna procjena situacije u Bosni i Hercegovini od PIC-a zasnovana na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Istovremeno, jasno naglašava da je Christian Schmidt legalan i legitiman visoki predstavnik čije je nadležnosti i pravni status potvrdio kroz nekoliko odluka i Ustavni sud BiH, posebno sa stavom da se zakon visokog predstavnika “mora smatrati zakonom Bosne i Hercegovine”.

“Otvaranje pregovora i sastav Ustavnog suda BiH nisu povezana pitanja. Što se tiče stranih sudija u Ustavnom sudu BiH oni ne trebaju i neće, kako to žarko žele pojedini politički lideri, otići iz Ustavnog suda BiH”, zaključio je Zvizdić.

 

 

Izvor: source.ba

Izdvojeno