bdf.brcko@gmail.com

Zahtjev za otvaranjem javne kuhnje na području Brčko Distrikta BiH

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je na nastavku 39. redovne sjednice razmatrala Zahtjev ombudsmena BiH vezano za otvaranje javne gradske kuhinje na području Brčko distrikta BiH.

Cilj otvaranja javne gradske kuhinje na području Brčko distrikta BiH je kako bi se omogućila pomoć i socijalno-ugroženim osobama Brčko distrikta BiH s obzirom na slabiju novčanu egzistenciju, a koja nisu korisnici socijalne pomoći pri Pododjeljenju za socijalnu zaštitu.

Vlada je na 39. sjednici odobrila i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dodjeli sredstava za finansiranje programa odnosno projekata od javnog interesa u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu, Prijedlog odluke o utvrđivanju posebnog interesa za 2024. godinu za finansiranje udruženja građana Brčko distrikta BiH iz ratova od 1939. godine pa do posljednjeg Odbrambeno-oslobodilačkog / Domovinskog rata kao i Prijedlog odluke o pružanju pomoći za otklanjanje šteta nastalih zbog olujnog nevremena.

Vlada je razmatrala i Informaciju o inicijativi pristupanja BiH Međunarodnoj fondaciji Eurotranspant.

Članovi Vlade na 40. redovnoj sjednici usvojili su Prijedlog odluke o odobravanju programa samozapošljavanja u poljoprivredi na području Brčko distrikta BiH u 2024. godini.

Za realizaciju Programa osiguran je iznos sredstava od 500.000,00 KM koji će se proslijediti Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH za realizaciju Programa samozapošljavanja u poljoprivredi po prijedlogu programa Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Iznos sredstava po jednom projektu za aplikante ne može biti veći od 22.000,00 KM.

Vlada je na sjednici usvojila i Prijedlog pravilnika o postupku utvrđivanja i načinu dokazivanja ispunjenosti općih i posebnih kriterija za dodjelu stana socijalnog stanovanja, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu utvrđivanja postotka tjelesnog oštećenja civilnih žrtava rata Brčko distrikta BiH, Prijedlog odluke o usvajanju Akcionog plana provođenja mjera i projekata za period 2025–2027. godine u okviru Strategije razvoja Brčko distrikta BiH 2021–2027. godine, Prijedlog odluke o imenovanju člana i zamjenika člana Policijskog odbora, Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na akte Turističke organizacije Brčko distrikta BiH kao i Prijedlog odluke o korištenju sredstava rezervi u svrhu naknade štete nastale uslijed požara u naselju Prutače.

 

 

Izvor: akta.ba

Izdvojeno