bdf.brcko@gmail.com

U sali Islahijeta politička organizacija “Narod i pravda” održala tribinu na temu „Bosna i Hercegovina na evropskom putu“.

Politička organizacija Narod i pravda Brčko distrikta BiH, danas je u Brčkom upriličila tribinu na temu „Bosna i Hercegovina na evropskom putu“.

„Brčko distrikt Bosne i Hercegovine treba da bude mjesto koje ekonomski i politički spaja u BiH sve politike, pa tako i u pogledu reformi kada je u pitanju evropski put. Iz tog razloga smo i organizovali ovu tribinu, mogućnosti i izazovi koji nas očekuju. Brčko distrikt BiH, vlada, vladajuće institucije trebaju da daju sve odgovore na određena pitanja, da učestvuju u svim reformama koje nas očekuju i da postignemo što bolje rezultate kako bi napravili takav politički ambijent da mladi ljudi ostaju u Bosni i Hercegovini, da žele da žive ovdje, a posebno u Brčko distriktu“, istakao je Damir Bulčević, predsjednik Naroda i pravde Brčko distrikta BiH.

Predsjednik Naroda i pravde BiH Elmedin Konaković, kazao je da je tema današnje tribine jedna od najaktuelnijih tema na domaćoj političkoj sceni.

„Nadomak smo otvaranja pregovora, jednog istorijskog koraka za Bosnu i Hercegovinu u tim integracijama ka punopravnom članstu u Evropskoj uniji. To je primarni vanjsko-politički cilj. Na žalost NATO ne možemo tako nazivati zbog nekih nesporazuma ranijih vlasti u prošlosti. Činjenica je da smo sa puta članstva sišli na put saradnje sa NATO-om, dok sa EU držimo neki tempo i to je jedna od rijetkih tema o kojoj u BiH imamo jednoglasan ili isti pristup. Puno smo uradili u zadnjih 13 mjeseci, više nego u zadnjih 10 godina zajedno. Ima još nekih sitnih detalja koje ako ih na vrijeme isporučimo, možemo da se nadamo pozitivnoj odluci iz Brisela 21. i 22. marta“, naglasio je Konaković.

Sala Islahijeta u kojo je tribina održana danas je bila prepuna, a Konaković je istakao da je primjetio da je NIP u Brčkom u posljednje vrijeme narastao ozbiljno i da svaki dan vidi pristupnice novih članova.

„I zbog toga sam došao da se zahvalim našoj vrijednoj ekipi ovdje, da podržimo i vlast koju sada činimo u Brčko distriktu BiH, ali i da porazgovaramo o toj najvažnijoj stvari za Bosnu i Hercegovinu, evropskim integracijama. Osnovne poruke sa tribine su malo optimizma na putu ka EU jer taj put zapravo bi trebao donijeti ekonomsku stabilnost u BiH, ispunit naš osnovni politički cilj, a to je da zadržimo mlade ljude u Bosni i Hercegovini, i da možda neke čak zaintrigiramo da se počnu vraćati svojoj kući, da razmišljaju o budućnosti unutar svoje zemlje“, dodao je Konaković.

Pored Bulčevića i Konakovića, govornici na tribini su bili i Rusmir Pobrić, politički direktor Naroda i pravde BiH i Kemal Ademović, zamjenik predsjednika Naroda i pravde BiH.

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Izdvojeno