Brčko distriktu poljoprivrednici izražavaju nezadovoljstvo trenutnim uslovima u ovoj oblasti, ističući niske cijene otkupa proizvoda i iznose podsticaja. Dok oni traže veću podršku od predstavnika vlasti, stručnjaci predlažu moguća rješenja za poboljšanje stanja.

Brčanski poljoprivrednik Admir Džajić bavi se uzgojem pšenice, kukuruza i goveda. Polovinu svojih proizvoda plasira na tržište, ali je nezadovoljan aktuelnim cijenama otkupa i visinom podsticaja za ovu poljoprivrednu granu.

Kod nas je ovdje hektar pšenice 300 maraka, a u Federaciji je između 700-800 maraka po hektru. Kukuruz je kod nas ovdje isto 300 maraka, a u Federaciji je 600 maraka. I to je velika razlika.

ADMIR DŽAJIĆ, POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČ

Poljoprivrednik Anto Matić iz Vitanovića, na 140 hektara trenutno uzgaja soju, suncokret i uljanu repicu. Ni on nije zadovoljan visinom podsticaja u Brčko distriktu.

Trebalo bi tu biti malo više potpore, jer mora neko imati sluha i za poljoprivrednike. To je grana koja je u svijetu zastupljena svugdje.

ANTO MATIĆ, POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČ

Na ovogodišnjoj manifestaciji Dan uljarica u Brčkom bilo je govora o poljoprivednom potencijalu BiH, te da li se možemo oduprijeti uvoznoj hrani.

Podsticajna politika možda  nije realna kada je u pitanju odnos žitarica i uljarica. Možda kad su u pitanju uljarice treba povećati iznose kada su u pitanju podsticaji i mislim da bi to dalo rezultate.

ŠEVAL SULJKANOVIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR ZA EKONOMSKA PITANJA U BIMAL GRUPI

Mi smo za ovu 2024. godinu predvidjeli određene izmjene i dopune Pravilnika gdje smo predložili linearno povećanje podsticaja za 10% za sve pojedinačne proizvodnje i za ukupne iznose.

BRANKO BRKIĆ, ŠEF ODSJEKA ZA RURALNI RAZVOJ U VLADI BRČKO DISTRIKTA BIH

Iz Vlade Distrikta naglašavaju da su u prošloj godini u oblasti poljoprivrede realizovali sve projekte koji su predviđeni, te da je ukupno za podsticaje isplaćeno više od 13 miliona maraka. Prvi put u historiji Distrikta odvojen je i iznos od milion maraka za regresirano gorivo.