– Ne želim uopšte postavljati pitanje zašto se u Predsjedništvu BiH danas obilježava ovaj Dan, a ne 1. marta kada je i Dan nezavisnosti i ostavićemo to po strani. Iskreno se nadam da će, kako godine budu prolazile, sve veći broj građana BiH to prihvatati kao svoj praznik. Brčko ćemo u budućnosti napraviti kao mjesto gdje se spajamo, a ne kako to neki vole reći, da Brčko dijeli i razdvaja BiH.

Ovo je mjesto gdje treba svi da se spajamo i da svi zajedni živimo njegujući suživot i saradnju na principima međusobnog uvažavanja omogućavajući svima da budu svoji na svome. To je jedina budućnost i šansa BiH – rekao je Nikšić dodajući da su on i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović “za neke u Sarajevu izdajnici što se podudarilo da danas dođu u Brčko na proslavu Dana nezavisnosti BiH”.

On je poručio da večerašnja Akademija u Brčkom nije početak predizborne kampanje za koju će organizacije SDP-a odlučiti kada će i odakle početi, jer će, kako je rekao, “SDP pokazati i ovaj put da je to najveća multietnička partija u BiH koja je spremna uvažavati različitosti i poštovati sve druge”.

Predsjednik lokalne organizacije SDP-a Brčko Esad Atić rekao je novinarima da je obilježavanje Dana nezavisnosti BiH moralna obaveza svih građana bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost i da se kao takav treba obilježavati kao najvažniji datum u novijoj istoriji države.

Tradicionalno lokalna organizacije SDP-a Brčko svake godine Akademijom posvećenom 1. martu obilježava samostalno Dan nezavisnosti BiH.